Procesul lui Dragnea a fost amânat până în 20 mai. Apărarea lui Dragnea nu e pregătită


Potrivit procurorilor, ”în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Dragnea Nicolae Liviu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, cu intenţie, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. În realitate cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă”.

Persoanele angajate formal au primit în total suma de 108.612 lei, sumă cu care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În ceea ce o priveşte pe Bombonica Prodana (fosta soție a lui Liviu Dragnea), procurorii spun că ”în perioadele 3 martie – 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 – 1 august 2010, în calitate de coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei şi în calitate de şef Serviciu secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, prin încălcarea cu ştiinţă atribuţiilor de serviciu, deşi a cunoscut faptul că două subordonate, încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului, nu a întreprins niciun demers de sancţionare a persoanelor respective”.

UPDATE ORA 15.20

Completul de 5 judecători a hotărât admiterea cererilor de amânare ca aceştia să-şi pregătească apărarea”, a spus preşedintele completului după deliberări. Viitorul termen a fost fixat pentru 20 mai.

Cerere de amânare a judecăţii. De constatare a încheierii cercetării judecătoreşti după pronunţarea conflictului constituţional. Noi considerăm că unul din motivele noastre de apel aproape identic face obiectul acestei cereri, a unui conflict juridic de natură constituţională. Această cerere pe rolul CCR poate avea caracter de chestiune prealabilă. Considerăm că e normal să se aştepte soluţionarea acestui conflict. (...) Dacă instanţa rămâne în pronunţare anterior CCR, nu ar mai exista un remediu procesual dacă s-ar constata compunerea nelegală. (...) Să nu constataţi încheiată cercetarea judecătorească şi să amânaţi”, a cerut în instanţă Adrian Toni Neacşu, avocat în dosar.

Procurorul s-a opus: ”Aveţi în vedere că doar Dragnea Liviu şi Şefu Olguţa au invocat nulitatea absolută a completurilor de 3 judecători. Se încearcă tergiversarea cauzei, având în vedere că un membru al completului urmează să se pensioneze”.

Apărarea lui Dragnea a spus: ”Doamna procuror să îşi ceară scuze, pentru că noi nu urmărim să tergiversăm cauza ca un magistrat să se pensioneze. Îmi pare rău că face aceste declaraţii”.

UPDATE ORA 14.00

Liviu Dragnea a fost audiat și a spus că este nevinovat, pentru că nu el coordona DGASPC Teleorman.

Menţin declaraţia dată anterior, precum şi cea de la confruntare. Doamna preşedinte, aşa cum am spus şi la fond, sunt total nevinovat. Nu am avut cunoştinţă că doamna Botorogeanu (Adriana Botorogeanu, n.r.) şi Stoica (Anisia, n.r.) nu ar fi mers la serviciu. Nimeni nu mi-a spus că aceste două salariate nu se prezintă la locul de muncă. Nu am cerut nimănui, nu am făcut presiuni asupra nimănui pentru a le menţine pe cele două în funcţie. Nu sunt de acord cu afirmaţiile din motivarea de la fond că aş fi minimalizat nişte atribuţii. Nu am coordonat sau controlat DGASPC Teleorman, care nu se afla în subordinea mea ci a Consiliului Judeţea, potrivit legii. Atribuţiile de coordonare directă le aveau colegiul director şi secretarul judeţului”, a declarat Liviu Dragnea, în faţa magistraţilor, conform Mediafax.

Dragnea a mai spus că nu a discutat cu nimeni astfel încât două angajate să fie acceptate la DGASPC Teleorman şi să nu frecventeze locul de muncă pentru a lucra la PSD.

Nu este adevărat că în anul 2008, Alesu Floarea ar fi venit să discute cu mine despre situaţia celor două inculpate, Stoica şi Botorogeanu. Nici în anul 2009. Nu am avut discuţii cu Alesu Floarea despre modificarea organigramei şi înfiinţarea biroului secretariat”, a mai declarat liderul PSD.

Sigur că le vedeam pe aceste două doamne, cum vedeam şi pe alţi voluntari. Eu nu întrebam, pe nimeni la intâlniri fiecare ce face, fiecare volunar ce face şi cât stă la partid. Eu nu eram şomer, munceam toată ziua la organizaţii. (...) Întâlnirile aveau loc în afara programului de lucru, de regulă sâmbăta. În mod excepţional au avut loc în timpul săptămânii, dar după programul de lucru, seara. În afară de participarea la aceste întâlniri, eu nu mai mergeam la sediul partidului, pentru că nu aveam de ce. Pe Stoica şi Botorogeanu le-am văzut prezente la unele din aceste întâlniri. (...) Dacă voiam să vorbesc cu secretarul executiv, ne vedeam la Consiliul Judeţean, nu la partid. Nu prea se întâmpla nimic acolo. După intrarea în opoziţie, bătea vântul în sediile PSD în acei ani. Nu ştiu dacă sunt elegant, dar asta e realitatea. Foarte greu îi aduceam să facem acele birouri judeţene. Oamenii erau foarte speriaţi”, a mai spus liderul PSD.

Întrebat de procuror dacă din colegiul director făceau parte trei consilieri numiţi de preşedintele CJ, Dragnea a răspuns: ”Nu am încredere în ce spune DNA. Nu-mi aduc aminte, trebuie să verific documentele de atunci. Cu tot respectul, nu răspund direct la DNA”.

UPDATE 

Judecătorii au respins cererea de recuzare a unui magistrat din completul lui Dragnea.

----------------------------------

Completul care judecă dosarul lui Dragnea a suspendat şedinţa pentru a analiza o cerere venită din partea avocatei lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu.

Apărarea lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a solicitat ca judecătoarea Simona Enceanu să fie recuzată pentru că soțul acesteia e susţinător PSD. ”Am găsit un material. Soţia îl judecă pe Liviu Dragnea, soţul e fan PSD. În acest moment, e afectată imparţialitate doamnei judecător, dânsa nu mai poate face parte din complet”, a spus avocata lui Dragnea.

Jandarmii au ridicat trei persoane din faţa sediului ÎCCJ. ”Trei persoane au fost conduse la secţia de poliţie în vederea identificării şi luării măsurilor legale pentru nerespectarea măsurilor de ordine dispuse. Sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie face parte din categoria obiectivelor de importanţă deosebită pentru activitatea statului, a cărui pază este asigurată permanent cu jandarmi, conform Hotărârii de Guvern nr. 1486 din 2005 privind asigurarea pazei şi protecţiei obiectivelor, bunurilor şi valorilor cu efective de jandarmi”, informează Jandarmeria Bucureşti.

Comentarii Facebook