PRO România Cluj, după eșecul de la Aeroport: ”Asumați-vă responsabilitatea, pentru a restabili încrederea cetățenilor în instituțiile statului”


Ca urmare a iresponsabilei gestionări de către conducerea Aeroportului Internațional Cluj- Napoca a îmbarcării a peste 1500 de oameni în curse charter către Germania, PRO România Cluj a solicitat ieri demisia directorului general David Ciceo. 

Opinia publică a explodat după ce a văzut imaginile din parcarea și sala de așteptare a Aeroportului Cluj-Napoca, iar indignarea cetățenilor privind iresponsabilitatea și indolența unor manageri ai instituțiilor clujene este îndreptățită. Ancheta demarată de autoritățile centrale era un pas firesc și necesar, dar până la finalizarea acesteia, toți liderii clujeni responsabili de nefericita situație creată ar putea dovedi că sunt bărbați de stat și și-ar putea asuma greșelile de management, pentru a restabili încrederea cetățenilor în instituțiile locale. 

Astfel, PRO România Cluj solicită următoarelor instituții clujene un punct de vedere oficial și clarificări cu privire la acțiunile prin care ar fi putut preveni aglomerarea de la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca: 

- Domnule David Ciceo, director general al Aeroportului Internațional Cluj-Napoca: 

✓ Cu cât timp înainte ați știut că din Aeroportul Cluj-Napoca vor pleca 12 curse charter, cu aproape 2000 de persoane, în data de 9 aprilie? ✓ De ce ați permis ca aceste zboruri să fie programate la intervale de doar 30 de minute?

✓ Ce măsuri ați luat pentru a asigura distanța socială recomandată între pasagerii acestor curse în interiorul sălilor de așteptare, în autobuzele de transport spre platformă sau în alte zone ale Aeroportului?

✓ De ce nu ați informat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență despre aceste curse și despre valul de mii de cetățenii care vor ajunge la Aeroport din toate zonele țării, într-o singură zi?

✓ Ce măsuri de igienizare a aerogării ați luat înainte și după incident?

✓ Ce măsuri de protecție a personalului care a interacționat cu pasagerii ați luat? În ce măsură și din ce fonduri veți asigura testarea personalului care a luat contact cu pasagerii? 

➢ Domnule Mircea Abrudean, Prefectul Județului Cluj, coordonatorul Comitetului 

Clujean pentru Situații de Urgență: 

✓ Ați primit informări de la Guvernul României că un număr foarte mare de cetățeni urmează să plece la muncă sezonieră în Germania, din Cluj-Napoca? ✓ Ați știut când vor începe aceste plecări și ce mijloace de transport vor fi utilizate?

✓ Ați primit vreo sesizare de la polițiștii, jandarmii sau forțele armate responsabile cu monitorizarea traficului rutier în județ că mai multe autocare cu mii de muncitori tranzitează județul în cursul zilei de joi, 9 aprilie, spre Aeroport?

✓ Ați primit vreun raport de la drona de 20000 de euro cu care este supravegheat Clujul cu privire la circulația acestor zeci de autocare?

✓ Dacă ați primit vreun raport de la cei de mai sus, ați convocat Comitetul pentru Situații de Urgență pentru a gestiona situația? Sau ați luat alte măsuri pentru a preveni aglomerarea de persoane în fața Aeroportului?

✓ Dacă nu ați primit, de ce nu ați primit?

✓ Ce măsuri veți lua pentru a sancționa responsabilii? 

➢ Domnule Alin Tișe, Președintele Consiliul Județean Cluj: 

✓ Cine este responsabil de orice fel de incidente care au loc în parcarea Aeroportului Cluj-Napoca: firma de pază sau conducerea Aeroportului?

✓ Care este procedura pe care ați prevăzut-o în cazul sosirii unui număr mare de cetățeni la Aeroport în această perioadă?

✓ În ce condiții și de către cine le-a fost permis accesul acestor autocare în parcare, știind că urmau să coboare mii de oameni în fața Aeroportului?

✓ Ați fost anunțat de către cineva că zeci de autocare aduc oameni la Aeroport în timpul zilei de joi, 9 aprilie? Ați luat ceva măsuri? Ați convocat Comitetul pentru Situații de Urgență? ✓ Ce măsuri veți lua pentru a sancționa responsabilii? 

În aceste momente, adevărul și transparența sunt esențiale, pentru ca noi toți să putem funcționa ca o comunitate și de acum înainte. Clujenii sunt oameni onești și își asumă erorile cu demnitate. Suntem convinși că fiecare dintre responsabili va înțelege că în aceste momente depinde de ei să restabilească credibilitatea planului de prevenire a răspândirii Covid-19 și încrederea cetățenilor că instituțiile sunt în continuare preocupate de siguranța și bunăstarea lor”, subliniază liderii PRO România Cluj. 

Comentarii Facebook