Primăria Florești va compensa prețul biletelor CTP, dar USR PLUS a votat ÎMPOTRIVĂ. Pivariu: Sper că e lipsă de pricepere


Primăria Florești va achita compensațiile pentru a nu crește prețul abonamentelor și biletelor pentru transportul în comun. Consilierii USR PLUS s-au opus, motivând că nu au fost informați cum trebuie.

Consiliul Local a votat în favoarea plății compensațiilor, după ce Comisia Juridică a dat avizul favorabil. Compania de Transport Public (CTP) Cluj a suferit pierderi pe anul 2020, în timpul pandemiei, după ce numărul de călători a scăzut, pentru că oamenii au lucrat de acasă. Primarul Bogdan Pivariu va reprezenta comuna Florești în Adunarea Generală a Acționarilor CTP, unde se va discuta despre modul în care se vor compensa aceste pierderi, pentru a nu crește prețurile pe transportul în comun. 

Am înțeles că trebuie să contribuim, pentru că în 2020 rentabilitatea companiei nu a fost cea dorită. Am fi dorit să avem o formulă de calcul pe regiunea Florești. Dacă nu finanțăm, ne-au spus că vor crește prețul. Vreau să știm dacă CTP este în pierdere pe Florești? Nu dorim să nu facem parte din asta, nu dorim să nu finanțăm deloc, ci să știm cum contribuim”, a spus Dan Dehenes, consilier local USR Plus

Mi-ar fi plăcut să primim și contractul inițial dintre CTP și Florești. Vrem să înțelegem toată logica după care se solicită această sumă. Sunt prezentate calcule, dar sunt foarte generale. Alocările vor avea implicații asupra tuturor floreștenilor, nu doar a celor care circulă cu autobuzul. După vot, voi mai interveni”, a spus Todoran Marius, consilier local USR Plus. 

Eu vă sugerez să interveniți acum, pentru a putea vota informați. Mi se pare o opțiune foarte interesantă să aflați informații, după vot”, a spus primarul Bogdan Pivariu. ”După vot, voi justifica felul în care vom vota”, a mai spus consilierul Todoran.

Domnule Dehenes, aveți acolo trimisă o formulă de calcul, care se aplică tuturor UAT -urilor. Cei de la CTP au datele pe Florești, Cluj-Napoca, Chinteni și Apahida. Mi se pare corect să fie aceeași formulă de calcul. Datele sunt doar cele care schimbă ecuația. Compensația repartizată pe UAT, așa cum a fost aruncată în spațiul public și eu vreau să cred că este vorba despre lipsă de pricepere, nu de rea intenție.

Discutăm despre maximul compensației pe care UAT Florești o poate achita anual: 1,5 milioane de lei, nu de 4,2 milioane de lei, cum s-a spus în public. Aceasta este suma maximă de compensat pentru anul 2021, în cazul în care lucrurile se vor derula așa cum s-au derulat în această pandemie, unde au fost restricții. Noi, cei din administrația locală ne dorim să încurajăm mijlocul de transport în comun”, a explicat primarul Bogdan Pivariu. 

Acesta le-a mai explicat consilierilor USR PLUS că, înainte de pandemie, CTP nu a înregistrat pierderi, iar ”probabil, după ce vom reveni la normalitate, așa cum am spus, nu vor avea pierderi și noi nu va trebui să plătim compensațiile”.

Consilierii locali USR PLUS au criticat faptul că s-a votat ”din scurt”, dar primarul Bogdan Pivariu le-a spus că altfel se ajungea la creșterea prețurilor.

Proiectul a trecut cu 7 voturi ”împotrivă” și 12 voturi ”pentru”. Prin vot, primarul Bogdan Pivariu a fost mandatat să reprezinte Primăria Florești, în AGA Companiei de Transport Public Cluj, unde se va discuta despre compensarea prețului abonamentelor și a biletelor. 

La finalul votului, consilierul Todoran le-a atras atenția că aleșii din Cluj-Napoca au respins acest proeict, în luna mai. Primarul Bogdan Pivariu i-a replicat că este în eroare, deoarece consilierii locali din Cluj-Napoca, inclusiv colegii lui de partid, au votat pentru compensarea tarifelor. 

Comentarii Facebook