Luni 1 Martie

Preşedintele Ungariei, discurs la 100 de ani de la Trianon: ”Ne respectăm vecinii, dar le cerem să-i respecte pe maghiarii din țările lor”


Janos Ader, preşedintele Ungariei, a ținut un discurs cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, la finele primului Război Mondial, prin care Ungaria a pierdut teritorii, inclusiv Transilvania.

Ne respectăm vecinii, dar le cerem să ne respecte şi să-i respecte pe maghiarii din ţările lor. Respectăm toate naţionalităţile care trăiesc în ţara noastră şi ne dorim ca şi ei să întoarcă acest respect. Trebuie să lucrăm împreună, nu unul împotriva celuilalt. Trebuie să rectificăm daunele. Dacă vom face asta, blestemul Trianonului va dispărea.

Dar să fim clari şi să spunem fără echivoc. Nu vom fi parteneri în suprimare, în falsificarea istoriei, în negarea celor care trăiesc în afara patriei mamă. Pe de altă parte, vom fi parteneri în discuţii pure, în a lua avantaj de oportunităţile istoriei, în întărirea legăturilor dintre maghiari şi maghiari, dar şi între maghiari şi cei de alte naţionalităţi. Nimeni nu ne poate contesta dreptul la muncă, chiar dacă graniţele geografice s-au schimbat, pentru că graniţele spirituale ale naţiunii rămân neschimbate", a spus Ader.

Ungaria a rămas după Tratatul de la Trianon cu 28% din teritoriu ocupat de Imperiul Austro-Ungar și 3.3 milioane locuitori maghiari au rămas în teritoriile recuperate de alte ţări. Transilvania a revenit României, la fel ca și alte teritorii ocupate abuziv de fostul Imperiu.

Comentarii Facebook