PPMT susține că manifestația secuilor de la Târgu Mureș nu a fost extremistă

 

PPMT susține că manifestația secuilor de la Târgu Mureș, de luni, 10 martie, nu a fost extremistă.

 

Cu ocazia comemorării secuilor martiri executați în 1854, peste 3.000 de manifestanți și-au ”exprimat în mod pașnic aspirațiile juste de autonomie ale comunității naționale maghiare din România. Printre vorbitorii de la tribuna manifestației au luat cuvântul printre alții Gunther Dauwen, directorul EFA (Alianța Liberă Europeană), Marc Gafarot Monjo (Partidul Convergenței Democratice din Catalonia), Iker Merodino (Partidul Naţional Basc).

 

Partidul Popular Maghiar din Transilvania respinge ferm relatările unor reprezentanți ale mass-mediei centrale, care încearcă să atribuie un caracter extremist întregii manifestări. Noi, cei care am fost prezenți luni la Târgu Mureș, știm foarte bine că în afară de o singură îmbrânceală nu s-a produs nici un incident – lucru confirmat dealtfel și de către purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei. În aceste condiții considerăm că respectivele relatări care prezintă atacuri cu pietre și petarde asupra forțelor de ordine au scopul de a manipula opinia publică și constituie un atac concentrat asupra luptei noastre democratică pentru autonomie, încercând s-o discrediteze. Relatările false și exagerate ar putea constitui chiar baza unor acuzații penale de instigare la ură națională, urmările în asemenea situații fiind în mod normal acțiunile de cercetare ale organelor de justiție”, a declarat Toró T. Tibor, președinte PPMT.

 

El a spus că ”aspirațiile de autonomie ale comunității naționale maghiare din România nu sunt în contradicție cu Constituția țării și sunt în concordanță perfectă cu modele funcționale din mai multe țări ale UE”. ”Facem un apel către toate organele mediatice și toate forțele politice din România de a avea o atitudine obiectivă, responsabilă și de a nu perpetua în comunicarea lor tendințele de manipulare naționalistă ce nu servesc dezvoltarea democratică a țării”, a mai afirmat Toró T. Tibor.

Comentarii Facebook