Ponta sesizează Parchetul în cazul finanțării Cluj Arena din fondul de urgență al Guvernului Boc

 

Guvernul va sesiza Parchetul pentru nereguli în alocarea banilor pentru construcția stadionului Cluj Arena, din fondul de rezervă al Guvernului Boc.

 

Banii au fost alocaţi în regim de urgență la solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, dar inspectorii Guvernului susțin că nu era nicio urgență.

 

Solicitarea Consiliului Județean Cluj și a Prefecturii Cluj cu privire la inițierea unei hotărâri a Guvernului pentru alocarea unei sume de bani din Fondul de rezervă al Guvernului pentru stadionul Cluj Arena ”a fost înregistrată la secretariatul general al Ministerului Administrației și Internelor în data de 27.12.2010, fiind repartizată, în aceeași zi, la Direcția Juridică”. 

 

Ulterior adoptării actului normativ în ședința Guvernului din 28.12.2010 s-a trimis și la Ministerul Finanțelor adresa de la CJ Cluj și o copie a proiectului de act normativ. Corpul de control al Guvernului precizează că acest lucru ar fi trebuit să se facă înainte.

 

Cererea de acordare a acestor bani nu era justificată, se mai arată în nota Corpului de control. ”Nu a fost justificat caracterul urgent sau neprevăzut al cheltuielilor pentru care se solicita finanțare din Fondul de rezervă bugetar”. 

 

De asemenea, în nota de fundamentare pentru acordarea acestei finanțări nu s-a specificat că banii trebuie alocați pentru că a crescut valoarea investiției la Cluj Arena și nici nu s-a menționat care sunt lucrările suplimentare care trebuie achitate. Prețul stadionului a crescut de la 26 de milioane de euro la 36 de milioane de euro, fără TVA, ca urmare a unor lucrări nelicitate inițial. 

 

Corpul de control menționează că ministrul de Interne, Traian Igaș, a încălcat legea pentru că: Nu a respectat procedura aplicabilă la nivelul ministrului în domeniul elaborării proiectelor de acte normative. Nu s-a solicitat avizul Ministerului de Finanțe, în condițiile în care acest aviz era obligatoriu, conform dispozițiilor legale. 

 

Ministrul finanțelor publice, Gheorghe Ialomițeanu, este acuzat că a semnat proiectul de hotărâre de guvern, încălcând legea, pentru că acest proiect nu i-a fost trimis în vederea analizării și avizării de către structurile din cadrul Ministerului. 

 

Nota de fundamentare a alocării nu are temei juridic pentru că: Nu a fost menționat cuantumul sumei solicitate. Nu a fost prezetat caracterul urgent sau neprevăzut al cheltuielilor. A fost omisă precizarea datelor referitoare la faptul că suma respectivă era solicitată pentru lucrările adiționale la obiectivul de investiții. Nu au fost meționate categoriile lucrărilor pentru care se cere finanțare. 

Comentarii Facebook