Ponta, în SUA: ”Independența energetică este un obiectiv național, Guvernul va sprijini toate explorările de gaze neconvenționale”

 

Premierul Victor Ponta este în vizită în SUA și s-a întâlnit cu reprezentanții companiilor Motorola, HP, Chevron și ExxonMobil. 

 

Independența energectica este un obiectiv național, Guvernul va sprijini toate explorările  de gaze neconvenționale.(...)Atâta timp cât sunt îndeplinite și respectate toate standardele de mediu avantajele sunt foarte importante. SUA sunt pe cale de a câștiga o mare bătălie pentru că folosesc gazul de șist. Prețul la gaze din SUA este la o treime din Europa și 1 milioan de locuri de muncă au fost create în domeniul gazelor de șist”, a afirmat premierul Victor Ponta, conform evz.ro.

 

Șeful Executivului a mai spus că Chevron nu intenționează să se retragă din România.

 

”Chevron nu intenționează să se retragă din România, ci să comunice mai clar avantajele tehnologice, metodele de protecție a mediului.(...) O parte dintre cei care sunt împotrivă sunt dispuși să asculte argumente, în urma cărora va rămâne o minoritate radicală care nu va asculta niciun argument, oricât de rațional, dar care nu poate impune majorității renunțarea la un proiect național”, a mai adăugat premierul Ponta.

 

Primul ministru a dat mesajul că România este o țară sigură pentru investiții. ”Toată lumea trebuie să știe că România este o țară sigură unde legile se respectă. Am discutat cu toate companiile despre crearea de locuri de muncă și am dorit să dau un mesaj de stabilitate”, a adăugat premierul.

 

În privința redevențelor, primul ministru a spus că: ”Chevron sau Exxon nu sunt doar în România sunt foarte doriți și în alte țări. Vreau să fie foarte clar: nu se pune problema că cineva ne face un favor, dacă ar avea cineva suficientă tehnologie pentru asta, atunci am face-o noi, dar deocamdată toate țările din  regiune nu au capitalul necesar. Stau 4,5 ani până să scoată primul metru cub din pământ și nu oricine își permite asta”.

 

El a vorbit și despre parteneriatul strategic cu SUA. ”Să fiu foarte clar: parteneriatul nostru strategic funcționează bine din punct de vedere politic și militar, nu sunt mulțumit în zona economică. Cred că pe baza unei relații politice și militare excelente putem face mult mai mult. Unde nu merg bine e zona de cooperare economică. (...) Voi încerca să explic de ce România trebuie să intre în visa waiver, și lobby -ul marilor companii e important în zona vizelor”, a adăugat premierul.

Comentarii Facebook