Ponta a schiţat noul guvern. Foarte mulţi miniştri şi trei vicepremieri


Premierul desemnat Victor Ponta a făcut o primă schiţă a viitorului guvern.

Ponta a prezentat luni seară, o primă formă a guvernului pe care îl va conduce: foarte multe ministere şi trei vicepremieri. Ponta a precizat că doreşte să ţină aproape Finanţele şi portofoliul marilor proiecte.

"Noul guvern va avea 3 vicepremieri: Gabriel Oprea fără portofoliu, Liviu Dragnea, propunerea mea va fi să ocupe Dezvoltarea regională. Al treilea, un liberal care va coordona partea economică şi va avea şi un portofoliu. Liberalul respectiv, ca şi toţi membrii PSD, vor fi desemnaţi miercuri, joi la prânz eu trimit la Parlament programul de guvernare si lista de miniştri, joi seara are loc audierea in comisii, iar vineri plenul, jurământul la Cotroceni, sâmbătă prima şedinţă de guvern", a spus Ponta, potrivit Realitatea.

Premierul a dat asigurări că nu va exista "nicio creştere de buget (n.r. pentru noul guvern)". "Chiar dacă sunt mai mulţi miniştri, sunt mai puţini angajaţi, orice ministru are in conducere structuri deja existente, din reorganizări", a mai spus Ponta.

Ministerul marilor proiecte, care se va ocupa de lucrări mari de infrastructură, va rămâne alături de premier. "Ministerul pentru mari proiecte de infrastructură va avea doar un ministru coordonator, va fi la mine la Secretariatul General al Guvernului. Va fi o persoană cu rang de ministru, care stă la masa Guvernului şi are  autoritatea politică pe care i-o dau eu. Poate fi Dan Şova, de ce să nu fie", a spus Ponta, întrebat dacă Şova ar putea primi portofoliul.

Afacerile Europene vor fi despărţite de fondurile europene, a mai precizat premierul.

Ponta a explicat că disputa pe tema Ministerului de Finanţe a fost tranşată. "Am tranşat-o. O să vă anunţ miercuri, Eu am considerat că e normal ca liberalii să aibă o reprezentare consistentă în zona economică, dar am pus o condiţie: cheile de la cufărul cu bani le ţine premierul. Din păcate Florin Georgescu pleacă", a spus Ponta.

La Ministerul Sănătăţii, Ponta nu a reuşit să-l convingă pe Raed Arafat să rămână, dar a discutat cu acesta despre viitorul ministru iar Arafat i-a dat asigurări că va colabora cu acesta.

De asemenea, Ponta a dat de înţeles că o va păstra la Ministerul Justiţiei pe Mona Pivniceru. "Eu nu am vrut să mă implic în acest proces de numire a şefilor Parchetelor. Am discutat că nu mă voi implica, decât ii voi spune dnei Pivniceru:  S-a terminat campania, vorbiţi si cu CSM să nu mai stea toată ziua pe la B1 ci la CSM, şi cu preşedintele Băsescu, şi găsiţi o soluţie. Noul ministru al Justiţiei va avea din partea mea mână liberă", a spus Ponta.


Comentarii Facebook