Parcul Prodan din Zorilor ar putea fi extins spre centru, pe terenul USAMV. Ce propuneri au ”civicii” - FOTO


Parcul Iuliu Prodan din Zorilor, de 3,1 hectare, inaugurat în Zorilor în mandatul scurt de primar al lui Radu Moisin, ar putea fi extins, pe terenul USAMV Cluj. 

La Parcul Iuliu Prodan avem o înțelegere cu USAMV, iar rectorul s-a arătat deschis la propunerea noastră de a extinde parcul, de a deschide mai multe modalități de mobilitatde, păstrând spațiile destinate cercetării științifice, dar discutând și acces public mai larg, pe o suprafață mai mare. Va veni cu un PUZ în prima parte a acestui an, pentru a reglementa această parte. Va fi o oază de veritabilă de verdeață”, a declarat edilul Emil Boc, la Napoca FM.

325340674_731063148206573_9006344382504391990_n.jpg

Parcul este situat în apropiere de strada Gheorghe Dima și ar putea fi lărgit, în etapa a doua de extindere.

Activistul civic, Adrian Dohotaru, a venit cu câteva idei de utilizare a spațiului. 

Primarul Emil Boc a anunțat câteva schimbări necesare în cartierul Zorilor, inclusiv în Parcul Iuliu Prodan, inițiativa de deschidere a parcului venită dinspre societatea civilă în preajma începerii bugetarii participative (BP) la Cluj. Punctez din nou câteva legături necesare, mai ales ca acest concurs e anuntat tot ca rezultat al unui proiect castigator de BP in zorilor, care merită să fie luate în considerare în concursul de soluții. 

Știu o parte din zonă bine pentru ca am renunțat la transport public, uneori la bicicletă, ca să fac mai multa mișcare pe jos, in afara traficului auto, ca sa merg fara să ocolesc prin campusuri, străzi mai putin circulate din Mănăștur până în centru. Mergând pe jos des, alergand prin zonă, mi-a venit și ideea deschiderii Parcului Prodan și amenajarii pentru publicul larg. Așadar, cateva idei simple, necostisitoare:

- promisiunea era că în a doua etapă, Parcul Prodan să se mărească, dar asta nu s-a intamplat în ultimul deceniu. Prin cuplarea spatiilor verzi existente, semidegradate, ale Primariei și despartite de gard, plus deschiderea altei parti din parc, dacă USAMV isi da acordul, suprafața Parcului se triplează și ajunge la jumătate din suprafata celui central. Parcul existent de 2.2 hectare e mult prea mic, triplarea suprafetei e importantă pt un cartier cu zeci de mii de locuitori.

- accesul in zona e vital, deci nu gardurilor și ușilor inchise cu lacătul, da politicii porților deschise. E păcat ca parcul nu poate fi accesat de studenți, care trebuie sa urce până în Zorilor, apoi sa se întoarcă în propriul campus. E păcat iar că rezidenții clujeni sa nu poată să meargă din Zorilor pe jos spre centru in drum spre lucru si sa ia poate mașina.

- o legătură la fel de necesara ca Zorilor - centru, e cea dinspre Mănăștur - centru, iar asta se va întâmpla daca se vor face piste dinspre Mănăștur, pe străzile mai putin circulate Govora si Urcusului, prin campus, via strada Hasdeu care trebuie pietonalizata pe jumatate, apoi campus Hasdeu. Daca se scot si masinile existente in parcari pe strada Clinicilor si se face pista, exista chiar mai multe rute posibile. Da, s-a deschis după insistențe deloc necesare poarta dinspre Hasdeu, dar inginerul de șantier nu m-a ascultat pentru a gândi intrarea cu rampă și o poartă mai larga pentru studentii și rezidentii care vin cu bicicleta, trotineta etc, dar lucrurile se pot corecta chiar acum, în timp ce au loc lucrările pe strada Mărginașă.

- gradinile informale existente între parcul Prodan și spatiile verzi ale primariei de langa cimitir merita transformate in grădini comunitare, cu reguli de inchiriere si acces, pt cum trebuie sa arate gardurile (nu sarma ghimpată), asa cum asociatia Societatea Organizată Sustenabil SOS a propus într-un draft de HCL și, desigur, se poate îmbunătăți, rafina, nuanța.

- in afara temei anuntate de concurs, dar merita lucrat separat la asta e cum legi mai bine noul cartier Campului de centru si Zorilor. O legătură posibila e pârâul Popii, care ajunge în campus Prodan, care are avantajul de a oferi spatii publice, un parc linear celor care stau pe Campului, dar și de a-i scoate din trafic auto daca optează spre o deplasare sănătoasă catre munca / studii / socializare”, a spus activistul Adrian Dohotaru.

325389042_481781390797407_1555228905294201277_n.jpg

325606418_1136489357023165_7663393530922651323_n.jpg

Comentarii Facebook