Mihai Seplecan a condus trei zile și jumătate județul Cluj: Analizăm o plângere penală împotriva prefectului - INTERVIU

 

Consilierul județean PNL Cluj, Mihai Seplecan, a avut viață scurtă la conducerea CJ Cluj, numai trei zile și jumătate. El va părăsi biroul, dar amenință că va sesiza procuratura. 

 

Prefectul Gheorghe Vușcan a atacat în contencios Hotărârile Consiliului Judeţean prin care Ioan Oleleu a fost eliberat din funcția de vicepreședinte al CJ și prin care Mihai Seplecan i-a luat locul acestuia, devenind apoi președinte interimar al CJ Cluj. Anunțul a fost făcut public, miercuri, 18 iunie.

 

Știri de Cluj: Ce veți face în acest moment, pentru că v-ați pierdut funcția?

 

Mihai Seplecan: În legătură cu decizia prefectului Gheorghe Vușcan, joi dimineața, mă voi duce la prima oră la birou și, în momentul în care mi se va aduce la cunoștință de către aparatul de specialitate a Consiliului Județean despre decizia prefectului, voi respecta legea și voi părăsi biroul de președinte al Consiliului Județean și îmi voi relua activitatea de până acum.

 

În urma deciziei luate de prefect și a actelor care stau la baza justificării acestei decizii noi, grupul de consilieri PNL, ne vom consulta cu un avocat pentru a vedea dacă a fost respectată legea. Vom face plângere penală pentru abuz în serviciu, atât împotriva domnului prefect, cât și împotriva celor de la direcția juridică a Prefecturii. Acest lucru se va întâmpla numai după o analiză cu avocații nostri, iar decizia va fi una comună. 

 

Știri de Cluj: PNL nu mai deține ”puterea” în Consiliul Județean Cluj, deși are majoritate împreună cu PDL. Ce planuri are această alianță?

 

Mihai Seplecan: Lucrurile se vor clarifica în scurt timp. Eu nu înțeleg de ce PSD -ul ține morțiș să revină pentru o perioadă de 2 - 3 săptămâni la Consiliul Județean, prin persoana domnului Ioan Oleleu, pentru că în următoarea ședință ordinară, care va fi la începutul lunii iulie, îl vom reschimba din poziție, noi având o majoritate în Consiliul Județean. Tot în aceeși ședință voi fi numit vicepreședinte cu atribuții de președinte interimar. Nu înțeleg de ce toată această grabă, această disperare a PSD -ului, când văd că ei pot obține un maxim de 12 voturi în Consiliul Județean. Cu aceste voturi, nici bugetul și nicio hotărâre de acum încolo nu va trece. 

 

Îmi pun câteva întrebără, fără să acuz pe cineva, ori au ceva de ascus, ori încă nu au făcut ceva și trebuie să facă în această perioadă. Cred că organele statului ar trebui să se autosesizeze și, în această perioadă, să fie mai atente pe hotărârile ce vor fi luate la nivel de județ.

 

Tot un semn de întrebare îmi pun de ce această hotărâre a prefectului a fost luată la 50 de minute după ce eu am trimis, miercuri, un comunicat de presă prin care joi, 19 iunie, în calitatea mea de președinte interimar al CJ Cluj am chemat presa alături de domna Mariana Rațiu, șef Serviciu Investiții, și de domnul Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului (n.red. martori în dosarul lui Horea Uioreanu de la DNA Cluj) și de costructorii, să fim prezenți la groapa de gunoi pentru a vedea de ce Consiliul Județean a oprit plățile. De ce sunt anumite suspiciuni că acele lucrări nu au fost făcute corect și ce s-a întâmplat cu pământul care a fost luat de acolo și mutat la Aeroport. Aveam mai multe întrebări, pe care le voi pune joi în calitatea mea de ales, de consilier județean, cât timp nu voi mai fi președinte interimar. 

 

Îmi voi continua ceea ce am început la Consiliul Județean. Vreau să știu dacă cumva deranjează că la Consiliul Județean au venit oameni tineri, care nu au afaceri și interese, care nu pot fi controlați, șantajați și că nu se pot face presiuni asupra lor.

 

Știri de Cluj: Ați stat în funcția de președinte interimar trei zile jumătate. Nu credeți că e prea mult să spuneți că ați apucat să deranjați?

 

Mihai Seplecan: Am spus încă de când am fost numit în funcția de președinte interimar al Consiliului Județean Cluj că voi cere un audit, voi face curățenie și voi scoate la suprafață tot ceea ce cred eu că nu au fost făcute cum trebuie. Nu vizez pe nimeni, dar legea trebuie respectată. 

 

Eu am cerut transparență. Am montat două camere de supraveghere a biroului și tot ce se întâmplă este filmat. Am cerut ca orice persoană care intră în Consiliul Județean să fie legitimată pentru a se ține evidența. 

 

Am discutat cu toți directorii de regii și din serviciile CJ Cluj să fie respectată legea, să ofere transparență atât către organele de stat, cât și către presă. Anumite ziare au făcut adrese către CJ Cluj în legătură cu anumite contracte și toate informațiile au fost puse la dispoziția presei, lucru care nu s-au întâmplat până acum. Pot să vă spun că au fost oameni în Consiliu care au plâns când au avut o discuție cu mine, când au văzut că, din punctul meu de vedere și din partea mea, vor avea deschidere pentru ca lucrurile să meargă pe un făgaș cinstit.

 

Oamenii așteaptă o stabilitate atât din punct de vedere administrativ, cât din punct de vedere politic, o stabilitate pe care PSD -ul nu o oferă. În lipsa acestei majortăți pe care ei nu o au eu, îmi voi continua proiectul de a merge la fiecare regie. Așa că joi voi fi prezent la groapa de gunoi și luni voi fi prezent la Aeroport cu șefii de serviciu din CJ Cluj. Sper să nu mi se pună probleme pentru că eu sunt consilier județean ți acești oameni din aparatul CJ Cluj trebuie să îi însoțească pe cei aleși la vizitele de lucru. 

 

Am discutat cu doi investitori, unul din Germania și Italia. Eu pot să confirm că am făcut demersurile pentru a atrage investiții. Toate aceste lucruri le-am făcut în trei zile și jumătate în Consiliul Județean Cluj. 

 

Cei din conducerea CJ Cluj cu care am discutat eu sunt martori în dosarul Uioreanu și pot confirma că eu i-am rugat să facă totul cinstit. I-am îndemnat să spună tot ce au pe suflet. Eu cred că prin toate aceste măsuri am deranjat mult prea mult, dar nu înțeleg încă de ce.

 

Am îndemnat atât directorii regiilor ca banii CJ Cluj să nu mai fie împărțiți politic, nici pe culte și nici pe unități administrative, ci să fie împărțiți comunelor în funcție de nevoi, vreau să transmit un mesaj: Jos mâna politicului de pe banii publici. Banii publici trebuie să fie folosiți în interesul cetățenilor. Am cerut să nu se mai facă agajarăti pe pile și în funcție de rude.

 

Probabil că toate aceste lucruri au deranjat. 

Comentarii Facebook