Marti 31 Ianuarie

Kelemen Hunor: Să fie clar ce vor maghiarii: autonomia

 

Preşedintele UDMR, Klemen Hunor, le-a transmis vineri, la manifestările comemorative din Pasul Nyerges, guvernanţilor că maghiarii vor autonomie și ca limba lor maternă să devină limbă oficială în judeţele locuite în majoritate de ei.

 

Pe cei care s-au răsculat împotriva despotismului şi asupririi, pe cei care acum 165 de ani au purtat torţa luptei maghiarilor pentru libertate, îi mâna dorinţa de a pune capăt arbitrariului şi împilării. După 165 de ani, ni-i amintim cu mândrie şi mărturisim că ţelurile lor sunt şi ţelurile noastre, valorile lor sunt şi ale noastre”, a spus Kelemen Hunor.

 

Şi noi, maghiarii zilelor noastre, care trăim şi muncim pentru familiile noastre, pentru naţiunea noastră, avem de dus propria noastră luptă pentru libertate, şi la fel va fi şi mâine, şi poimâine - pentru că bătălia pentru libertate, pentru libertatea noastră, trebuie să o ducem zi de zi. (...) Am constatat că şi astăzi sunt mulţi aceia care vor să ne ia libertatea, vor să ne îngrădească drepturile, vor să ne facă slugi, pentru că judecă greşit lumea şi, în interiorul ei, soarta omului şi a naţiunii. Ei îşi imaginează greşit că libertatea lor va fi mai multă, dacă a noastră va fi mai puţină! Noi trebuie mai întâi să risipim această convingere greşită şi trebuie să spunem că nimeni, fie el român, slovac, sârb, niciunul dintre popoarele Bazinului Carpatic nu poate fi liber câtă vreme este îngrădită libertatea comunităţilor naţionale maghiare care trăiesc în această regiune. Pentru că libertatea adevărată, reală, există doar atunci când fiecare om este liber şi îşi asumă responsabilitatea libertăţii sale”, a mai spus Kelemen Hunor.

 

Mesajul pe care îl transmitem astăzi tuturor este acela că noi nu dorim să fim liberi pentru a lua din libertatea altora. Noi spunem că vrem şi putem să fim liberi împreună. Şi le cerem, le pretindem în modul cel mai hotărât, să nu vrea să ne ia limba, să nu vrea să îngrădească folosirea limbii noastre materne şi vrem să dea şi o recunoaştere oficială limbii maghiare în Transilvania, acolo unde trăieşte comunitatea noastră maghiară, iar acest lucru să apară scris şi în Constituţia ţării. Le cerem să nu vrea să ne priveze de simbolurile noastre naţionale şi comunitare, de steagul secuiesc, de steagul maghiar, pentru că nicio interdicţie, nicio poruncă nu dă rezultate cu noi, pentru că nu permitem, şi vom apăra, vom şti să apărăm tot ceea ce i se cuvine fiecărui om liber, fiecărei naţiuni libere. (...) Mesajul pe care îl transmitem de aici este acela că nu cetăţeanul există pentru stat, ca să îi fie supus şi slugă, ci invers - statul trebuie să îl slujească pe cetăţean şi comunitatea noastră naţională. Nu dorim să luăm nimănui nimic, vrem doar să decidem noi-înşine în privinţa moştenirii noastre, în problemele care ne privesc. Celor care nu înţeleg năzuinţele noastre, le spun răspicat, ca să priceapă: asta este autonomia, asta ne dorim noi - să decidem în libertate în problemele care ne privesc”, a mai afirmat Kelemen, conform Mediafax.

Comentarii Facebook