Luni 28 Noiembrie

Fabrica de Gunoi de la Pata Rât, un nou EȘEC marca Alin Tișe? ”Proiectul este prost”, iar firma Confort, a milionarului Cornu, neserioasă - VIDEO

 

Noua fabrică de gunoi de la Pata Rât, care ar urma să ne ducă în Europa din punctul de vedere al reciclării deșeurilor, este un nou proiect eșuat al lui Alin Tișe, care a atras o finanțare de 195 de milioane de lei din fonduri europene, dar proiectul e făcut pe genunchi.

 

Pe lângă fondurile UE, o Asociație a primăriilor din județul Cluj trebuie să cotizeze la acest proiectu cu aproape 60 de milioane de lei. 

 

Acest proiect este unul prost. Existau alte soluții în care banii publici să nu fie folosiți. Pentru că au venit companii internaționale care au spus ”Domnilor, facem noi tot și o parte din curentul rezultat revine comunității”. Nu înțeleg de ce nu s-a dorit să se meargă pe această variantă. Noi când am ajuns la Consiliul Județean am fost vizitați de un consorțiu din Italia, care a venit și a oferit această soluție. 

 

Rezolva problema după o tehnologie mult mai nouă. Nu mai discutam astăzi de o depozitare, ci discutam de o distrugere din care anumite hidrocarburi erau folosite la producerea de curent și, mai mult, această sumă nu mai era necesară din bani publici. Eu cred că dacă în alte țări sistemul a funcționat. Era normal să funcționeze și la Cluj.

 

Noi am încercat să găsim o variantă de îmbunătățire a acestui proiect. Sumele care trebuie să se plătească de către comunitățile locale sunt foarte mari. Ne-am trezit în situația în care o anumită primărie nu a mai putut să plătească și va trebui să găsim noi soluții pentru a-i putea ajuta. Am încercat să modificăm acest proiect, dar din păcate nu s-a mai putut, pentru că proiectul a fost asumat și la Comisia Europeană”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Ioan Oleleu (PSD), în cadrul emisiunii Știri de Cluj LIVE, de joi seara.

 

De asemenea sunt probleme foarte mari și cu firma aleasă de Alin Tișe, în urma unei licitații, pentru a realiza construcția Fabricii de Gunoi a Clujului, societatea Confort, deținută de milioanrul Georgică Cornu, care a primit 13 milioane de lei din parte CJ Cluj, dar nu prea lucrează. ”Avem întârzieri mari deja. Sunt două luni și jumătate în întârziere cu lucrarea și avem termen până în luna mai 2013 pentru a termina. Noi am plătit la zi ce era de plătit, dacă firma Confort a folosit banii în altă parte și este ceva ilegal să răspundă”, a mai spus Oleleu.

 

Alin Tișe, fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, a inaugurat lucrările la noul Centru de Management Integrat al Deseurilor în martie 2012, dar s-a lucrat puțin între timp. 

 

Scopul proiectului este acela de a avea un Cluj mai curat. Depozitarea deseurilor se va face conform cu standardele europene in ceea ce priveste depozitarea deseurilor. Suma investita in proiect este in valoare totala de 255.354.025 lei fara TVA, iar contributia nerambursabila a Uniunii Europene este de 195.854.510 lei fara TVA. Lucrarile au termenul limita de finalizare a lucrarilor de 14 luni, deci pana atunci totul trebuie sa fie finalizat, iar perioada de garantie este de 60 de luni”, a declarat atunci Alin Tișe, președintele Consiliului Judetean Cluj.

 

Lucrările sunt făcute de ASOCIEREA S.C. CONFORT S.A., ATZWANGER SPA, S.C. LADURNER IMPIANTI S.R.L., S.C. VEL SERVICE S.A., in cadrul Proiectului "Sistem de Management Integrat al Deseurilor in judetul Cluj" finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin POS Mediu.

 

Firma CONFORT, care ridică fabrica de gunoi a Clujului, a dat o ȚEAPĂ de 13 milioane de lei Consiliului Județean Cluj

Comentarii Facebook