Un europarlamentar din Ungaria le spune secuilor sa iasa in strada pentru autonomie

Szegedi Csanad a spus ca este de acord cu fiecare cuvant al lui Laszlo Tokes privind iesirea in strada a secuilor in vederea autonomiei, subliniind ca e vorba de manifestari pasnice.

 

Politicianul maghiar se afla la Targu Mures pentru lansarea primului "Centrului de prieteni ai Jobbik" din afara Ungariei. In cadrul conferintei de presa organizate el a mentionat ca organizatia va avea rolul de a reprezenta interesul maghiarilor din Targu Mures si ca se doreste ca in viitor sa mai fie deschise inca 10 asemenea cercuri.

Jobbik este o formatiune de extrema dreapta din tara vecina.

 

Referitor la solicitarea autonomiei prin manifestatii de strada, Csanad a spus ca nu exclude sa fie prezent in cazul ca se va organiza o asemenea manifestatie, insa ea trebuie initiata de politicienii maghiari din Ardeal.


"Dacă acest model european al autonomiei se poate obţine numai într-un astfel de mod, prin a ieşi în stradă, atunci da, secuii trebuie să iasă pe stradă, dar prin demonstraţii paşnice să o obţină. Şi nici Tokes Laszlo nu a convocat la un război civil sau ca secuii să ia arme în mână. Şi el a vorbit de demonstraţii paşnice. Sunt de acord cu fiecare cuvânt al lui Tokes Laszlo, fiindcă s-a născut în Ardeal, trăieşte în Ardeal, pe jumătate este şi secui. Dacă cineva are dreptul să spună ce dorinţe au maghiarii din Ardeal, Tokes Laszlo este acela", a spus Szegedi.

 

Vicepreşedintele Parlamentului European Laszlo Tokes declara, în 22 iulie, la Universitatea de Vară "Tusvanyos", că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.

Comentarii Facebook