Miercuri 24 Aprilie

După ce s-a umplut Clujul de trotinete electrice, Boc s-a supărat: Aţi aruncat trotinetele în stradă… Arătaţi respect Clujului


Primarul Emil Boc s-a supărat pe firmele Bolt și Lime, care au adus trotinetele electrice în Cluj-Napoca, pentru că nu au așteptat emiterea unui regulament local de funcționare, ci au umplut străzile cu mijloace de transport, amplasate la voia întâmplării.

Suntem primul oraş din România care va avea un astfel de regulament şi ne-am inspirat din ceea ce se întâmplă în oraşe mari din Uniunea Europeană, în speţă din ceea ce se întâmplă la Paris sau Bruxelles. La Montreal, ele nu mai sunt disponibile după eşecul unei perioade de testare, din cauza lipsei de respect manifestate de utilizatorii lor faţă de pietoni şi de ceilalţi participanţi la trafic.Forma finală va fi aceea pe care o va aproba Consiliul Local. Această dezbatere are rolul de a îmbunătăţi acest regulament. Din ce discutam cu primarii marilor capitale europene, ei spuneau că trotineta este încurajată pentru a fi folosită pentru ultimul kilometru: foloseşti de acasă transportul în comun, ajungi în oraş şi mergi pe jos şi apoi iei trotineta până la servici sau magazin. Evident, poate fi folosită şi pentru divertisment, dar în condiţiile în care sunt respectate prevederile din regulament”, a spus Emil Boc, la dezbaterea publică pe marginea Regulamentului pentru utilizarea trotinetelor electrice în Cluj-Napoca.

Reprezentantul companiei Lime, singurul prezent la dezbatere dintre operatorii de trotinete electrice, a spus că vrea o ”infrastructură reală de micromobilitate, şi ne dorim să fim parte din discuţia ce prevede limitarea numărului de trotinete să vină într-un moment în care înţelegem cu toţii cum ar trebui să arate în mod normal mobilitatea în Cluj”.

Emil Boc i-a răspuns că în multe orașe ori vor fi interzise trotinetele, cum e Copenhaga, pe motiv că ”oamenii nu mai au loc să meargă pe stradă”, ori nu mai au voie pe trotuare, cum se întâmplă în Singapore, iar țări ca Franţa sau Germania vor să aplice acest lucru. ”Ce îmi cereţi dv., să fie lipsă de reglementare, nu va fi aprobată la Cluj-Napoca. Nu ştiu cum este în Bucureşti, dar la Cluj va fi reglementare. Dacă vreţi să avem dialog, veţi găsi non-stop, nu cum l-aţi făcut. Ne-aţi aruncat trotinetele în stradă şi aşteptaţi după aia regulamentul. Ăla nu e dialog. Elegant şi frumos era să aşteptaţi acest regulament. Arătaţi respect oraşului, şi dv. Şi Boltul. Aşa ceva nu va mai fi permis. Am ocazia să vă văd personal, pentru că v-am tot căutat să vă trimit abonamentul şi am găsit-o prin Lituania sau Letonia. Nu asta e colaborarea pe care o aştept de la dv. Din respect pentru utilizatori, voi susţine acest mijloc de transport, dar regulile trebuie respectate de la început. Nu vreau să ajungem la ca Copenhaga, ca cetăţenii să vină aici, în sală, să ceară interzicerea trotinetelor. Practici de genul muşcă şi fugi nu vor fi tolerate la Cluj-Napoca. Era de bun simţ să așteptați, v-am comunicat că elaborăm un regulament”, a mai adăugat Boc.

Comentarii Facebook