Cum încearcă Emil Boc să dea vina pe arhitecți pentru haosul urbanistic: ”Vreți să mutați Floreștiul în Cluj-Napoca, în Sopor și Borhanci?”


Primarul Emil Boc este dur cu arhitecții, pe care îi acuză că ei ar fi vinovați pentru construcțiile haotice din Florești, pe care nu le vrea și în Cluj-Napoca. În realitate, blocurile îngrămădite între case sau între ele sunt o realitate de ani buni, pe care poate edilul nu o vede.

Acesta s-a răstit la arhitecții din Comisia de Urbanism, dar adevărul este mai complex. Comisia de Urbanism aprobă proiectele de case și blocuri, putând chiar să taie etaje sau să le respingă, dar autorizațiile de construcție sunt baza pe care se ridică un bloc între case sau se construiește o casă pe o parcelă minusculă de teren.

Ei bine, Consiliul local este dominat de PNL, care are majoritate absolută alături de ”frații” lor de la UDMR, iar acolo toți votează cum cere primarul, care conduce cu mână de fier. 

Eram într-o dispută în Comisia de Urbanism în momentul cutremurului din Gorj, cu tehnicienii din comisie, oameni numiți, care nu au niciun fel de responsabilitate în fața cetățenilor și care, pe bandă rulantă, avizează în contradicție cu prevederile PUG, care cerea, pe zona respectivă, 800 mp ca să poată construi casă, ei au avizat pe 350 mp. Fără nicio problemă. La unison, toți.

Le-am spus: Vreți să mutați Floreștiul în Cluj-Napoca, în Sopor și Borhanci? Ce propuneți, asta este. Vă place asta? Asta este atitudinea pe care trebuie să o aibă specialiștii? Nu eu am construit Floreștiul, arhitecții au construit. Unde este responsabilitatea acestei bresle față de ce se construiește în jurul nostru? Când am văzut că vor să facă același lucru în Cluj-Napoca, unde de 10 ani încerc să ținem calitatea vieții (...) E normalitate să faci casă pe minim 500 mp, nu pe 200. Dacă le lipești și își dau ăia telecomanda pe geam (...). Unde a calitatea vieții?”, a declarat edilul Emil Boc, la un post de radio local. 

După aprobarea formală din Comisia de urbanism, autorizațiile sunt analizate de comisiile Consiliului Local și votate apoi de aparatul politic al lui Emil Boc.

Este imposibil de crezut că scapă vreun proiect prin ”sita” PNL Cluj. Pentru cele care trec și sunt criticate, cineva și-a asumat ca acest lucru să se întâmple, iar acest lucru cade strict în responsabilitatea consilierilor locali PNL, conduși cu mână de fier de Emil Boc. Aleșii PNL sunt cei mai mulți, au majoritate, și pot trece singuri orice proiect. De cei de la UDMR au nevoie numai de formă, ca să arate că este voință politică și nu e ”dictatură” în Clujul de cinci stele.

Exemplul cel mai bun este hotelul ”cavou” de pe strada Avram Iancu

Arhitecții au propus realizarea unui hotel pe terenul de pe strada Avram Iancu, care a găzduit în trecut prima grădină botanică a Clujului.

Proiectul a trecut de Comisia de Urbanism și apoi a fost aprobat de consilierii locali, deși, conform legii, se puteau opune din diverse motive: construcția nu corespunde normelor de ocupare a spațiului, arhitectura era nepotrivită, etc. Aleșii locali, în frunte cu Emil Boc, puteau retrimite proiectul la Comisia de Urbanism, dar nu au făcut acest lucru.

Primarul Emil Boc a spus că a fost cu ”mâinile legate”, pentru că proiectul a fost avizat de Comisia Națională a Monumentelor Istorice, după ce forul similar de la Cluj-Napoca a refuzat să emită avizul. Cu toate acestea, niciun consilier local nu s-a opus, toți votând pentru că, probabil, așa trebuia. 

Ulterior, clujenii au fost șocați când au văzut cum arată clădirea la roșu, dar nu s-a mai putut face nimic.

Comentarii Facebook