Duminica 8 Decembrie

Critici dure de la Bruxelles, înainte ca România să preia președinția UE


Guvernul României primește critici foarte dure de la Bruxelles, cu două zile înainte ca România să preia preşedinţia Uniunii Europene.

Astfel, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, se îndoieşte că Guvernul are capacitatea de a conduce celelalte state membre timp de şase luni.

România este, "din punct de vedere tehnic, foarte bine pregătită" pentru misiunea de şase luni, a declarat Juncker, pentru ziarul german Welt am Sonntag.

"Dar cred că guvernul de la Bucureşti nu a înţeles pe deplin ce înseamnă să prezidezi ţările UE", a adăugat el.

"Acţiunea prudentă necesită o disponibilitate de a-i asculta pe alţii şi o dorinţă puternică de a pune deoparte propriile preocupări ale cuiva", a afirmat Juncker, precizând că unii au îndoieli că situaţia se prezintă astfel în cazul României.

Potrivit AGERPRES, Juncker a mai spus că disputa politică internă a României înseamnă că ţara ar putea să nu pară o entitate unită pe scena europeană.

"Un front unit este necesar acasă pentru a promova unitatea Europei în timpul preşedinţiei Consiliului", a afirmat preşedintele Comisiei Europene.

Luna trecută, preşedintele român Klaus Iohannis a spus că ţara sa nu este gata să-şi asume preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, reaminteşte dpa.

Acesta s-a referit la situaţia complicată care a făcut ca cel mai puternic politician din România, liderul Partidului Social Democrat Liviu Dragnea, să nu poată deveni prim-ministru din cauza unei condamnări pentru fraudă electorală.

România a aderat la UE alături de statul vecin Bulgaria în 2007. Ambele ţări au rămas sub monitorizarea Bruxellesului din cauza nerespectării statului de drept şi a corupţiei foarte răspândite, notează agenţia germană de ştiri.

Comentarii Facebook