Cristian Preda: Băsescu trebuie să refuze propunerile pentru procurorul general şi procurorul-şef al DNA


Cristian Preda a declarat că cei doi candidaţi propuşi pentru posturile de procuror general şi procuror-şef la DNA au primit aviz negativ de la CSM:

Europarlamentarul PDL Cristian Preda îi solicită, joi, într-un interviu pentru RFI România preşedintelui Traian Băsescu, să nu accepte propunerile făcute de ministerul Justiţiei privind procurorul general şi procurorul-şef al DNA.

"Mă aştept şi chiar îmi îngădui să-i solicit, în numele interesului public, să nu accepte propunerile pe care i le-a făcut ministrul Justiţiei, doamna Pivniceru, referitor la procurorul-şef al DNA şi la procurorul general. Cred că preşedintele trebuie să urmeze mai degrabă avizul CSM, care a cerut alţi candidaţi, practic, a spus că nu e în regulă ca propunerile făcute de ministru să treacă", a spus acesta, potrivit realitatea.net.

Europarlamentarul democrat - liberal se aşteaptă "ca preşedintele să fie foarte ferm, în chestiunea justiţiei, în genere şi să-i spună doamnei Pivniceru că nu trebuie să dea telefoane în diverse procese, să caute diverşi judecători".

Totodată, Cristian Preda consideră că "în general, ar fi bine, ar fi sănătos, pentru România în primul rând, ca în chestiunile europene să nu mai asistăm la ruptura penibilă pe care am văzut-o anul trecut, de la reprezentare, la conţinutul reprezentării, ca să zic aşa, la conţinutul prezenţei noastre europene. Anul 2013 va fi un an greu pentru Uniune, o anunţă şi europenii, o anunţă şi partenerii noştri de peste Ocean, americanii şi cred că nu ne permitem să facem pe năzuroşii şi pe aroganţii în raport cu Uniunea Europeană şi de asta cred că o aprofundare a discuţiilor în chestiunea europeană, în plan intern şi nu stimularea unei lupte stupide ar fi un lucru foarte bun şi pentru preşedinte şi pentru premier".

Ioan Irimie şi Tiberiu Niţu, propuşi de către ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru conducerile DNA, respectiv PÎCCJ, au primit, la 22 noiembrie, aviz negativ din partea CSM. Preşedintele României este cel care ia decizia finală cu privire la numirea celor doi, avizul CSM fiind doar unul consultativ.

Întrebat care sunt şansele ca propunerile ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, să fie acceptate de el, preşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut: "Pot să fac o glumă, depinde cât de bun avocat va fi dna Pivniceru pentru că vom avea o discuţie cu dosarele pe masă. Nu pot să renunţ la această discuţie, am obligaţia s-o fac. Vă pot spune că am mai avut situaţii cu aviz negativ şi în urma discuţiei cu ministrul Justiţiei, am decis să desemnez Procurorul General".



Comentarii Facebook