Clujul de cinci stele cu vile, dar cu fose septice și dejecții în stradă! Cum mint autoritățile că introduc canalizare


Primăria Cluj-Napoca și Compania de Apă Someș sunt acuzate de 30 de familii din Borhanci că evită diplomatic să extindă rețeaua de canalizare până în zona unde eik dețin vilele. 

Vorbim despre zona din Borhanci situată după biserica din deal, de pe strada Borhanciului, spre centura Vâlcele - Apahida.

Am achiziționat casa de la un constructor în 2018 și m-am mutat împreună cu soția în 2019. Încă de pe atunci, existau promisiuni din partea Primăriei/Companiei de Apă Someș că se vor face lucrări pentru canalizare pe stradă.

Toată strada Borhanciului începând de la Biserica Ortodoxă, spre centură, pâna la capătul orașului este lipsită de canalizare. Vorbim de o stradă a Primărie, principală și importantă din perspectiva traficului rutier, de intrare/ieșire din oraș spre centura Vâlcele-Apahida/sat Gheorgheni. De-a lungul timpului împreuna cu vecinii am încercat să ne facem auziti, astfel am făcut diferite adrese scrise către Primărie, de fiecare dată primeam răspunsuri ”că se va face”. Pe lângă această problemă, am mai menționat lipsa unui trotuar sau iluminat public. Niciun success.

Ultima încercare a fost acum mai bine de un an, când am primit niște termene de execuție concrete în anul 2023, de la Compania de Apă Someș. Deja așteptam cu speranță începerea lucrărilor. A trecut și acest an și nicio mișcare”, a precizat  Rada Florian, locuitor în acel micro-cartier.

Toate casele de acolo au fose cu drenuri sau microstații de epurare, iar majoritatea vecinilor vidanjează regulat, dar nu e suficient. ”Locuim în clădiri recepționate de către Primăriei Cluj-Napoca (cu acte în regulă), iar soluțiile de colectare a apelor uzate, fosele septice și microstațiile de epurare, au fost validate de către Primărie în proiectul de construire și la recepție. Apa uzată de la preaplinul acestor sisteme ajunge în drum, la alți vecini în curte sau pe câmp, depinzând de poziționarea locuinței. Iarna e un adevărat pericol, se crează gheață/polei și nu o singură dată s-au întâmplat accidente rutiere. Vara este un miros de hazna mai tot timpul”, a mai spus clujeanul nemulțumit că administrația nu face nimic pentru a crește calitatea vieții în acea zonă.

Rada Florian zâmbește când se gândește că Primăria Cluj-Napoca promite metrou, dar nu poate face o extindere de utilități. 

Zâmbesc amarnic de fiecare dată când aud declarații și promisiuni că ne apucăm de făcut metrou la Cluj, când nu suntem în stare să facem o banală extindere a sistemului de canalizare. Toate comunele mai răsărite au canalizare, nu și în Cluj-Napoca, oraș de 5 stele. 

Am ajuns la capătul răbdării pentru că nu se întrevede nimic concret la orizont în viitorul apropiat pentru această zonă a orașului, chiar dacă este limitrofă și nu este așa vizibilă/de interes autorităților”, a concluzionat acesta.

Ce răspuns a dat Primăria Cluj-Napoca la problema oamenilor 

Primăria Cluj-Napoca a pasat responsabilitatea în curtea celor de la Compania de Apă Someș, printr-un răspuns trimis în 21 iulie 2022.

Referitor la adresa înregistrată cu nr. 597599/1/27.06.2022 privind modernizarea străzii Borhanciului și extinderea rețelei de canalizare, vă comunicăm faptul că Operatorul Regional al serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare Compania de Apă Someș are cuprins în programul Operațional Infrastructura Mare extinderea rețelei de canalizare menajeră pe tronsonul menționat de dumneavoastră anul acesta, lucrările urmând a fi demarate în perioada următoare.

De asemenea, Municipiul Cluj-Napoca în asociere cu UAT Gilău, Florești, Baciu și Apahida au demarat procedurile pentru realizarea Centurii Metropolitane a Municipiului Cluj-Napoca - Etapa I centura Metropolitană și Etapa II - Drumuri de legătură, proiect cuprins în Master Planul General de Transport al României sub denumirea de ”Drumul Trans - Regio Gilău - Apahida (TR35 Feleac, indicativ 35, cod Proiect RTR098 RTR099)”, proiect care cuprinde modernizarea străzii Borhanciului.

Prin acest proiect, se dorește și reabilitarea/modernizarea drumurilor de legătură de pe raza UAT-urilor Gilău, Florești, Baciu, Cluj-Napoca și Apahida care vor face legătura cu Centura Metropolitană, aspect care va îmbunătăți considerabil calitatea vieții locuitorilor atât din Municipiul Cluj-Napoca, cât și a celor din Zona Metropolitană a Clujului. Până la finalizarea acestor obiective de investiții majore în infrastructura rutieră, vă comunicăm faptul că în funcție de fondurile alocate, întreținerea străzii va fi inclusă în programul de întreținere periodică aprobat la nivelul Municipalității. Vă mulțumim pentru înțelegere!”, a precizat primarul Emil Boc.

Compania de Apă Someș a mințit că face lucrările

Urmare a adresei dumneavoastră, în baza Legii 544/2001, înregistrată la Compania de Apă Someș S.A. cu numărul 3459 din data de 30.01.2023, prin care solicitați informații cu privire la lucrările de extindere a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare, prevăzute a fi realizate pe strada Borhanciului, prin prezenta vă informăm:

Conform priorităților stabilite cu reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca, precum și a Graficului de Execuție, întocmit de Antreprenor, privind începerea execuției contractului de lucrări “CL 3 - Extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în Municipiul Cluj-.Napoca”, lucrările pe strada Borhanciului vor fi executate în perioada 25.05. - 20.09.2023. Termenul de finalizare al lucrărilor din cadrul acestui contract este 08.11.2023.

Concluzionând toate cele menționate în prezenta adresă, dorim să vă asigurăm de continua preocupare, în calitate de Operator Regional al serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare, pentru furnizarea unor servicii de calitate tuturor cetățenilor din aria de operare, în conformitate cu legislația în vigoare”.

3459-2022 _feb2023_page-0001.jpg

Comentarii Facebook