Boc: Referendumul este invalidat şi tranşat din punct de vedere juridic şi constituţional

 

 

Fostul prim-ministru al României, Emil Boc, susţine că după anunţul Biroului Electoral Central (BEC) cu rezultatele finale, referendumul pentru demiterea preşedintelui este invalidat. 

 

Deoarece la referendumul din 29 iulie, prezenţa la vot trebuia să fie de 50 + 1 %, iar procentul nu s-a atins „rezultatul referendumului este tranşat din punct de vedere juridic şi constituţional”, a declarat fostul lider PDL, Emil Boc. 

 

În acest moment rezultatul referendumului este tranşat din punct de vedere juridic şi constituţional. Referendumul este invalidat pentru că nu s-au prezentat 50 la sută plus unu din cetăţenii înscrişi în listele electorale permanente. În aceste condiţii, BEC comunică acest rezultat Curţii Constituţionale a României şi nu altul, aceste cifre şi nu altele, după care CCR invalidând referendumul, preşedintele suspendat îşi reia atribuţiile constituţionale. Criteriul de referinţă a fost, este şi rămâne cel legat de listele electorale permanente, iar singurul în măsură să dea cifre oficiale valabile este BEC care a anunţat că au fost prezenţi la urne 46,24 la sută dintre cetăţeni”, a spus Boc.

 

Boc a mai adăugat că decizia Curţii Constituţionale a României luată înainte de referendum cu 9 la 0 a arătat că referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu este valabil dacă participă 50 la sută plus unu din numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în listele electorale permanente. 

 

În niciun document al statutului român nu există vreo referinţă la un alt element în afară de listele electorale permanente pentru a judeca validitatea sau invaliditatea referendumului pentru demiterea preşedintelui. Din punct de vedere politic, juridic şi constituţional problemele trebuie să fie considerate a fi încheiate,  decizia CCR nu poate fi alta decât de a confirma ceea ce BEC a stabilit, miercuri, în mod oficial şi, în consecinţă, de reluare a atribuţiilor prezidenţiale de preşedintele suspendat. Orice alte referinţe politice sunt permise în spaţiul public, dar din punct de vedere juridic şi constituţional discuţiile se pot purta numai în jurul datelor oficiale puse la dispoziţie de BEC”, susţine fostul lider al PDL Emil Boc. 

 

Anca Baciu

Comentarii Facebook