Duminica 5 Februarie

Boc nu mărește impozitele, chiar dacă Clujul are o ”gaură” de 28 de milioane de euro

 

Primarul Emil Boc a decis să nu majoreze impozitele și taxele locale, deși bugetul Clujului va fi mai gol cu 28 de milioane de euro, în 2018.

 

Am decis să propun Consiliului Local aprobarea aceluiași nivel al impozitelor și taxelor locale ca și în anul 2017. Nu consider că este corect ca iresponsabilitatea fiscală a Guvernului să fie platită de cetățenii orașului nostru. Adică? Prin proiectul de buget aflat în dezbatere la Parlament, bugetul orașului nostru pierde 28 de milioane de euro, aproximativ o treime din bugetul de investitii.

 

Pierderea aceasta de 28 de milioane de euro rezultă din diminuarea cotelor din impozitul pe venit care revin municipiului. Pana în 2018, municipiului Cluj-Napoca îi revenea un procent de 41,7% din cota de 16% care se plătea de către toți salariații din oraș. Pentru a se păstra aceeași sumă de bani ca în 2017, trebuia ca această cotă de 41,7% sa fie majorată la cel puțin 60%, însă s-a majorat de la 41,7 la doar 43,3%.

 

Concret, diferența de 28 de milioane de euro înseamnă o pierdere directă la bugetul municipiului Cluj-Napoca, pierdere care reprezintă o treime din bugetul de investiții. Dacă situația va rămâne așa cum se prefigurează, Clujul va pierde în fiecare an echivalentul unei săli polivalente realizate cu TVA plătit.

 

Acest lucru afectează grav politica de investiții a municipiului pentru anul 2018 și de aceea am făcut un apel în primul rând la parlamentarii de Cluj: am transmis o propunere de amendament tuturor parlamentarilor de Cluj cu privire la Legea Bugetului, prin care i-am rugat să susțină majorarea de la 43 la 60% a cotei alocata primăriilor din impozitul pe venit. Îi rog să susțină acest amendament indiferent de culoarea politică, pentru că este vorba de interesul clujenilor și dezvoltarea în continuare a orașului nostru”, a precizat primarul Emil Boc.

 

Subliniez că sunt pentru coeziune și solidaritate, pentru că suntem un stat național, dar nu putem asista la acest jaf al administrațiilor locale care sunt eficiente și produc resurse financiare. Spun asta pentru că, diminuându-ne capacitatea noastră financiară, ne diminuează capacitatea de a aduce mai multe resurse financiare pentru țară, pentru produsul intern brut al României.

 

În acest context, am anunțat că Primăria Cluj-Napoca nu va majora taxele pentru anul 2018, pentru că nu este corect să punem pe seama clujenilor luarea banilor din bugetul local și ducerea lor la București”, a mai spus primarul.

 

Proiectul care vizează impozitele și taxele locale va fi supus aprobării Consiliului local în ședința de marți, 19 decembrie.

 

PNL are majoritate în Consiliul Local, astfel că proiectul are mari șanse să treacă.

Comentarii Facebook