Basescu revine: Statele Unite ale Europei sunt solutia pentru salvarea batranului continent


Presedintele Traian Basescu a reluat, joi, 22 septembrie, la o conferinta a PPE, ideea constituiri Statelor Unite ale Europei.

"Astazi, in aceasta criza, avem si solutia viitorului. Solutia viitorului a fost pomenita si de domnul Martens, de domnul Daul. Ceea ce inseamna o sansa pentru Europa de a garanta prospetritatea cetatenilor ei se numeste mai multa integrare, iar eu mi-as permite sa spun - Statele Unite ale Europei, care sa respecte valorile noastre, care sa tina cont de specificul cultural al fiecarei tari, care sa protejeze fiecare minoritate, dar care, in acelasi timp, sa aiba forta sa ne proiecteze acolo unde pot fi sau pot spera sa fie cei 500.000 de europeni, adica la pupitrul de comanda a procesului de globalizare, nu la remorca procesului de globalizare", a declarat Traian Basescu.

"Din pacate, intarzierea nu va folosi nimanui. Nu putem lasa aceasta misiune urmatoarei generatii de politicieni. Trebuie sa avem curaj s-o facem acum si sa incepem sa vorbim despre Statele Unite ale Europei. Dar nu numai sa vorbim. Trebuie sa le proiectam si sa avem forta politica, fiecare la noi acasa, sa convingem cetatenii ca aceasta este solutia", a mai spus Basescu.

Noul concept ar face ca Europa sa raspunda mai bine la situatii precum criza economica si alte situatii limita.

"In opinia mea, doar unitatea si solidaritatea nu sunt suficiente pentru a prefigura Europa viitorului, Europa care sa influenteze efectele globalizarii si nu Europa care sa receptioneze, sa primeasca efectele globalizarii. Deci pentru a fi un element de influenta a directiei in care se se indreapta efectele procesului de globalizare ne trebuie ceva mai mult decat unitate si solidaritate. Eu cred ca sunt cateva lucruri inevitabile a fi facute la nivelul UE ca politici generale. Evident, nu putem spera intr-o politica monetara unica atat timp cat avem 27 de politici bugetare si tot 27 de politici ficale. Este clar ca trebuie sa trecem la o politica bugetara si fiscala unica, element extrem de greu, dar trebuie sa avem curaj sa discutam subiectul, sa vedem cum il putem atinge", a adaugat Basescu, potrivit mediafax.ro.

Comentarii Facebook