Duminica 4 Decembrie

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, salută legea care interzice fumatul în spații publice închise! - FOTO

 

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a salutat adoptarea Legii care interzice fumatul în spații publice închise, cu ocazia unui eveniment ce a avut loc la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București.

 

La acest eveniment au mai participat pe lângă Ambasadorul SUA în România și inițiatorul Legii Anti-Fumat, Aurelia Cristea, ministrul Sănătății, Patriciu-Andrei Achimaș Cadariu, dar și reprezentanții celor peste 250 de organizații membre ale Coaliției România Respiră. Evenimentul a marcat într-un cadru festiv adoptarea legii nr. 15/2016, de modificare a legii 349/2002 privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin recunoașterea contribuțiilor semnificative în acest demers.

 

Consumul de tutun reprezintă pentru România anului 2016 principalul factor de risc pentru bolile netransmisibile, aducând pierderi anuale de peste 40.000 de vieți omenești (din care peste 5000 datorită fumatului pasiv), o ”povară” uriașă asupra sistemului de sănătate și  plasând Romania în clasamentele dramatice ale bolilor cardio-vasculare și pulmonare.  Dreptul fiecărui cetățean la protejarea sănătății și de protecție împotriva efectelor dăunătoare ale expunerii la fumul de tutun, prin dezvoltarea unui cadru legislativ adecvat a stat la baza acestei coalizări fără precedent a societății civile.

 

Demersul inițiat în primăvara anului 2015 de către Coaliția România Respiră, în sprijinul propunerii de modificare legislativă a deputatului Aurelia Cristea, a beneficiat de o largă susținere publică, atât la debutul lui (cu nivel de susținere de 70%), cât și de-a lungul celor aproape 12 luni de dezbateri publice. Performanța lui se reflectă inclusiv în atingerea unui nivel de conștientizare și de susținere de peste 75% după adoptarea legii, demonstrând astfel validitatea principiilor care au stat la baza susținerii sale.

 

Cu ocazia evenimentului, reprezentanții instituțiilor participante au salutat inițiativa de modificare a legii 349/2002 și modelul de participare civică, finalizat cu adoptarea acesteia cu un vot covârșitor de către Parlamentului României la 15 decembrie 2015.

 

Mesajul Administrației Prezidențiale cu ocazia evenimentului, prin Consilierul de Stat, doamna Dr. Diana Păun, a reliefat nevoia de prioritizare a politicilor de sănătate pe agenda decizională, într-un mod susținut și cu largă implicare cetățenească.

 

Excelența sa, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, domnul Hans Klemm, a accentuat valoarea democrației participative în schimbarea politicilor publice și rolul covârșitor al unei astfel de abordări în politicile de sănătate: ”Această lege va proteja publicul de efectele fumatului pasiv şi va asigura un aer curat. Legea va duce la o România mai sănătoasă, iar o România mai sănătoasă este una mai prosperă. (...) Aş vrea să atrag atenţia asupra procedeului prin care această lege a devenit realitate în România. Ca ambasador al SUA în România, scopul meu este să promovez democraţia şi consolidarea instituţiilor din România. Această lege împotriva fumatului exemplifică cel mai bine procesul democratic din România. În urmă cu cinci ani, un grup de cetăţeni a început o cruciadă de susţinere a unei chestiuni în care credeau profund: promovarea sănătăţii şi inspirarea de aer curat. Membrii grupului au colaborat pentru a recruta noi membri, au devenit o voce şi au devenit Coaliţia România Respiră şi au folosit reţele de socializare pentru a-şi distribui mesajul”.

 

Importanța și necesitatea politicilor preventive de sănătate în România, conform cu principiul asumat al sănătății în toate politicile publice  și rolul educației pentru sănătate, mai ales pentru tinerele generații au fost mesajele cheie transmise de către Ministrul Sănătății, domnul Patriciu-Andrei Achimaș Cadariu.

 

Inițiatorul propunerii legislative de interzicere a fumatului în spațiile publice închise, doamna deputat Aurelia Cristea, s-a referit la modelul de implicare civică și comunitară în dezvoltarea de politici publice ca și alternativă “sănătoasă” a abordării, cu impact pozitiv asupra modului în care construim România viitorului: ”Vă mulțumesc tuturor pentru reușita comună. Împreună celebrăm astăzi sănătatea și încrederea în noi după reușita acestei inițiative. Atunci când am intrat în politică, am întrat cu gândul ferm că politica funcționează doar dacă două elemente se întâlnesc constant în activitatea politică: participarea și reprezentarea. Am crezut cu toată puterea că democrația este și participarea la schimbarea în bine a societății și mi-am dorit să putem să construim împreună, politici publice, proiecte care să schimbe România în bine (...) Vă mulțumesc pentru că ați avut încredere în acest proiect și în faptul că alături de Coaliția România Respiră am reușit să lăsăm generației tinere o Românie mai sănătoasă”. 

 

Contribuțiile la reușita inițiativei, recunoscute și premiate în cadrul evenimentului, au reflectat larga susținere de care a beneficiat acest demers, peste 80 de societăți medicale, organizații non-guvernamentale, experți în diverse domenii, personalități publice și instituții ale statului primind distincțiile aferente.

 

Coaliția România Respiră consideră că viitorul tinerei generații depinde în mare măsură de capacitatea noastră colectivă de a construi o Românie sănătoasă, într-o societate care își respectă cetățenii.

Comentarii Facebook