Alt eșec pentru Cluj! După Centura Metropolitană, noul Spital de Copii din Cluj tăiat de la finanțarea prin PNRR


Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol, a declarat, luni, 18 iulie, că nu se va construi niciun spital nou prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Vor fi alocați bani pentru ca 25 de spitale existente să fie modernizate.

Întrebată în cât timp va apărea lista cu spitalele ce vor fi construite prin PNRR până în 2026, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol a spus că: ”Nu se vor construi 25 de spitale. În PNNR, aceste 25 de spitale sunt finanţate pentru diverse îmbunătăţiri - de construcţii, reamenajări, fie în totalitate, fie parțial, în anumite secții - nu se vor construi 25 de spitale. Vor fi selectate dintr-o listă de 49, pentru a-și îmbunătăți stadiul în care se află acum. Spitale noi nu vor fi decât acele Spitale Regionale”, a explicat Adriana Pistol.

Vineri, Ministerul Sănătății anunța că ”până în 2026 un număr de cel puțin 25 spitale noi sau unități spitalicești vor fi construite și dotate cu echipamente, cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”. Acum, se pare că oficialii au explicat mai clar ce se va întâmpla.

Spitalul de Copii din Borhanci era pe listă pentru a primi bani din PNRR

Șeful Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anunța anul trecut că Spitalul de Copii Monobloc din Borhanci va primi finanțare prin PNRR.

”Proiectul a fost bine primit la Comisia Europeană și s-au primit garanții că va inclus la finanțare prin PNRR. Ne bucură această veste pentru că este un proiect extrem de important pentru județ. În perioada următoare ne vom îndrepta atenția spre realizarea unor pași importanți care trebuie efectuați, iar primul dintre aceștia va fi organizarea concursului de soluții pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic”, ne-au declarat reprezentanții Consiliului Județean Cluj.

Spitalul pediatric monobloc din Cluj ar urma să se ridice pe un teren de 16 hectare situat în zona Becaș. În luna septembrie 2020, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, și rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, Cornel Cătoi, au semnat protocolul de predare-primire a terenului din Borhanci pe care se va construi spitalul. Terenul a intrat în posesia Consiliului Județean de la USAMV printr-o lege adoptată în procedură de urgență de către Parlamentul României.

În acest spital se spunea că vor fi reunite toate secțiile actualului Spital de Copii, cele care în prezent își desfășoară activitatea în nu mai puțin de 14 clădiri aflate în 9 locații diferite din Cluj-Napoca, cu o distanță medie de aproximativ 4 km între ele. În locația existentă funcționează și U.P.U. Pediatrie I Cluj, singura unitate dedicată urgențelor pediatrice din regiune, cu una dintre cele mai mari adresabilități din țară, respectiv peste 85% din județele țării. Anual, aici sunt tratați aproximativ 20.000 de copii, cu o varietate mare de probleme medicale, de la boli minore până la situații critice, existând posibilitatea resuscitării cardio-respiratorii, a susținerii, evaluării și monitorizării continue a funcțiilor vitale.

Potrivit proiectului, noul spital  va avea o suprafață estimată de 40.000 mp, față de cei 25.000 cât are Spitalul de copii în prezent, și va dispune de aproximativ 600 de paturi.

Dacă nu va primi banii, proiectul este tras pe linie moartă ca și Centura Metropolitană.

Consiliul Județean Cluj și-a făcut treaba ca la carte și are și proiectarea realizată, plătind 6,5 milioane de euro. Fără finanțare totul se duce pe apa sâmbetei.

Comentarii Facebook