Miercuri 24 Aprilie

Alin Tise: Nokia voia sa plece din Romania din februarie! Speram sa pastram halele


Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, s-a intalnit astazi cu vicepresedintele Nokia, Erik Anderson, si a fost informat ca firma finlandeza pleaca de la Jucu.

"Acum am incheiat o intalnire cu vicepresedintele companiei Nokia, Anderson, in care am discutat problemele fabricii. Decizia a fost luata din februarie cu privire la incetarea activitatii la fabrica din Cluj, fara ca aceasta fabrica sa fie relocata si cu preluarea activitatii de aici de catre alte fabrici care deja sunt in functiune, este vorba de fabricile din Asia, respectiv Coreea de Sud, India si China, unde Nokia are doua fabrici", a declarat Alin Tise.

Seful CJ Cluj a mai spus ca oficialii Nokia i-au spus ca muncitorii vor fi concediati in luna martie si vor primi salarii compensatorii.

"Am negociat cu conducerea fabricii ca pana in feburarie-martie anul viitor oamenii sa nu fie concediati, pana atunci ei vor munci in regim normal, urmand ca dupa aceasta perioada sa primeasca salarii compensatorii pe care conducerea fabricii le va negocia cu sindicatul. Pana atunci se vor organiza cursuri de reconversie profesionala pentru oamenii care muncesc in fabrica", a mai spus Tise.

Plecarea Nokia de la Cluj a fost motivata prin conditiile economice nefavorabile. "Pozitia lor a fost ferma, in sensul ca nu are nicio legatura decizia luata cu conditiile din Romania, ci cu strategia lor economica, cu strategia care vizeaza subcontractorii. Aspectul important care a contat in luarea acestei decizii a fost faptul ca subcontractorii lor sunt din Asia, iar transportarea acestor materiale inspre Romania este mult prea scumpa pentru Nokia si atunci au preferat ca activitatea de aici s-o desfasoare in alta fabrica existenta, avand in vedere ca aceste componente pe care le folosesc se produc in Asia", a mai spus Tise.

Presedintele CJ Cluj isi doreste ca halele fabricii de la Jucu sa nu fie mutate si acolo sa fie adusi alti investitori.

"Fabrica va ramane in aceasta forma, Nokia si-a exprimat disponibilitatea de a gazdui un alt investitor in aceste hale, fara ca ele sa fie distruse. Noi ne-am exprimat dorinta sa se intample asta pentru un alt investitor, vom discuta clauzele contratule dupa ce ne vor informa si in scris cu privire la decizia luata. Sper eu ca in scurt timp sa aducem un alt investitor strategic la Cluj, in momentul de fata negociem intens cu un investitor strategic care poate sa vina in locul fabricii Nokia", a adaugat Alin Tise.

Fabrica de la Jucu a fost inaugurata in 24 septembrie 2008 si Nokia a investit 60 de milioane de euro la Cluj.

Comentarii Facebook