Alianța Vestului (AVE) nu există, dar sigla e pe toate proiectele europene MAJORE ale Ministerului - VIDEO


Alianța Vestului, lansată cu surle și trâmbițe de primăriile Cluj-Napoca, Oradea Arad și Timișoara, pentru care fiecare achită 160.000 de euro pe an, încă nu este constituită legal. Cu toate acestea, la Cluj-Napoca, la o prezentare oficială făcută de Ministerul Transporturilor, sigla AVE apare pe toate investițiile majore din zonă, făcute din fonduri europene, deși nu are nicio contribuție. 

Investițiile prezentate la Cluj sunt: electrificarea căii ferate Cluj-Napoca - Oradea - Episcopia Bihorului, continuarea Autostrăzii Transilvania spre Borș, centurile ocolitoare ale Clujului și Oradiei, toate făcute din fonduri europene pe licitații naționale.

Alianța Vestului a promis la înființare trenuri de mare viteză între cele patru orașe, autostrăzi care să lege zona etc. Nici măcar un document nu a fost redactat, pentru că AVE nu există, iar unii au acuzat încă de la început că este un vehicul electoral, menit să atragă voturi.

Întrebat ce caută sigla AVE pe proiectele Guvernului și ale Ministerului, Emil Boc a spus că proiectele sunt ale României.

Am spus foarte clar. Aceste proiecte sunt ale României în primul rând cu aplicabilitate pe regiunea de vest și de nord vest. Despre asta era vorba.

Este o asociație constituită care își securizează acum ultimele etape legale. După ce se va finaliza la Tribunal vom discuta mai multe detalii. Până când nu se va finaliza în instanță nu vrem să discutăm despre Asociația noastră”, a spus Emil Boc. 

Deci acestea sunt proiectele Ministerului? ”Bineînțeles! Toate sunt ale Ministerului și ale României. Niciodată această Asociație nu și-a propus decât în parteneriat cu Guvernul României să realizeze aceste lucrări de investiții. De aceea astăzi am discutat aceste proiecte pentru regiunea de nord vest. 

Practic discutăm despre proiectele realizate în parteneriat cu autoritățile locale de către Guvernul României, pentru regiunea de Vest și de Nord Vest”, a mai precizat Emil Boc.

Întrebat dacă AVE există, Emil Boc a spus că ”legal nu există încă! Se află în procedură de instanță. Trebuie, după codul administrativ, să se facă reactualizarea de aprobări în Consiliul Local. Instanța a spus că trebuie să vă reactualizați după Codul Administrativ”. 

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a explicat mai bine rolul AVE. 

Nivelul de dezvoltare a unei țări nu este dat de nivelul de dezvoltare al Capitalei, ci al orașelor medii din țara respectivă. Prin urmare, cu cât se dezvoltă orașele mari și medii din România, cu atât se va dezvolta și țara noastră mai bine. Unul dintre elementele de bază ale dezvoltării este conectivitatea și țelul nostru ca primari este să dezvoltăm comunitățile noastre, ca ele să devină cât mai prospere. Această prosperitate să se exporte în zonele metropolitane și să dezvoltăm și zonele din jurul nostru. Atunci, interesul nostru strategic este ca zona de Vest a României să fie cât mai bine conectată, pe cel puțin trei componente: conectarea la rețeaua europeană de transport rutier și feroviar, conectarea la rețeaua națională de transport rutier și feroviar și conectarea cu zonele metropolitane, pentru că această conectare cu centuri ajută foarte mult la navetă, la o mai bună circulație. Noi nu vrem ca orașe să derulăm noi aceste proiecte, ci dorim ca aceste proiecte să devină realitate”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Acesta a spus că primăriile Oradea și Cluj-Napoca intervin pentru a facilita avizările. 

Comentarii Facebook