Sambata 26 Octombrie

Tinerilor le pasă! Mesaj emoționant de la Cluj, în ziua alegerilor, de la o tânără: „Turna cu găleata, era coadă, dar m-am întors acasă mai fericită”


La alegerile din acest an, aproximativ 4,6 milioane de tineri români, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, sunt așteptați să-și exercite dreptul de vot. Deși adesea li se lipește eticheta „lipsei de interes pentru politică”, sunt tineri cărora chiar le pasă de viitorul lor, merg la vot și îi îndeamnă și pe alții să facă același lucru. 

Este și cazul Anei, o tânără din Cluj, cu dublă cetățenie, care, după ce și-a exercitat dreptul la vot, a scris și un mesaj emoționant prin care îndeamnă tinerii, dar și pe toți cetățenii țării să meargă la vot. 

„Am votat azi la Cluj și vreau să vă zic 3 lucruri. 

1. Turna cu găleata când am ajuns la secția de votare, dar era coadă. Am văzut părinți cu copii, fiecare sub umbrela lui, mergând să voteze. Am văzut doi bătrâni opriți sub streașina unei vorbe, luându-și rămas bun cu „Tu ai mers la vot? Mă duc și eu să-mi fac datoria civilă”. Am văzut tineri butonând ca să le zică oamenilor de alături numărul secției la care trebuie să meargă. Și m-am întors acasă mai fericită. 

2. Nu-s fană fotbal și nu am înțeles niciodată pasiunea cu care prietenii mei stau cu sufletul la gură la un meci și strigă ca să-și încurajeze echipa preferată, dar cred că azi am simțit un lucru asemănător. Azi, parcă vreau și eu să strig: „Hai, România!”

3. „Cetățenie dublă înseamnă responsabilitate dublă”, am citit într-un story. Prieteni din Moldova, dacă aveți cetățenie română, nu uitați să mergeți să votați azi la alegerile europarlamentare. E mare lucru că putem să ne exprimăm astăzi opțiunile pentru viitorul UE. 

Asta-i tot. Am plecat, îs prea ocupată cu a mă uita, a mia oară pe azi, care-i prezența la vot până acum”, a transmis tânăra pe o rețea de socializare.

Un raport al Comisiei Europene arată că 78% din tinerii României vor să voteze duminică, cel puțin pentru alegerile europarlamentare.

Întradevăr, putem spune că tinerii au puterea anul acesta. Potrivit datelor INS, pentru prima dată, după mulţi ani, avem mai mulţi alegători tineri decât vârstnici. Mai exact, sunt 4.210.000 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani şi 3.960.000 de persoane care depăşesc 65 de ani. Adică cu 250.000 mai mulţi tineri.

Este un an cu totul special şi pentru că 1.110.000 din aceşti tineri vor avea şansa să voteze pentru prima dată în viaţă, vorbim despre cei cu vârste cuprinse între 18 şi 22 de ani.

Desigur, diferenţa o va face spiritul civic, care se traduce astazi în prezenţa la vot.

Comentarii Facebook