Sambata 26 Octombrie

Sătul de Cluj, un tânăr a renunțat la job-ul de la bancă și s-a mutat într-un colț de rai din Apuseni să facă agricultură: „În Cluj se mănâncă prost”-VIDEO


A renunțat la Cluj-Napoca, la jobul din bancă și trăiește într-un colț de rai din Apuseni. ”Nu mă simțeam în largul meu, nu puteam să fac ce simt” 

Dorin a fost angajat al Băncii Naționale a României (BNR) din Cluj-Napoca, dar a decis că jobul în cea mai importantă bancă din România și traiul în orașul de cinci stele, nu mai sunt pentru el. A fugit de agitația Clujului, de traficul infernal și ritmul alert al job-ului din domeniul bancar,  și-a făcut bagajele și s-a mutat la Valea Drăganului, pentru a face agricultură ecologică, după cum povestește într-un video realizat de Refugiați la Vatră.

Avea acolo un teren de la părinți, așa că a început să cultive totul cât mai natural și să își facă o mică fermă. 

Pe un hectar, cultivă fără chimicale, folosind doar metode naturale, mulci, paie și bălegar. Alături de măgar, rațe, capre, găini, vaci, porci și câini, Dorin trăiește simplu și sustenabil, departe și diferit de forfota Clujului.

Deși unii prieteni îl critică, el prețuiește libertatea și este deschis să împărtășească gratuit cunoștințele sale. Dacă treceți prin Valea Drăganului, vă așteaptă să îi vizitați ferma! O mulțime de copii i-au trecut deja pragul pentru a vedea cum este viața simplă într-o fermă de la țară dintr-o comună cu un potențial turistic uriaș din județul Cluj.  

dorin 6.JPG

Povestea lui Dorin, relatată în cadrul unui material realizat de Refugiați la Vatra, este fascinantă prin mesajul pe care îl transmite drumul său în viață: ”Aici m-am născut, am trăit, am plecat și m-am întors” povestește Dorin.

”Am plecat ca orice tânăr să fiu student la Cluj, am vrut să scap de sat, de părinți. Am ajuns la Cluj in 2004, am avut o viată bună, frumoasă. Am lucrat 12 ani la bancă.”


De ce a renunțat Dorin la Cluj-Napoca?


”Simțeam că nu e locul meu acolo. Nu mă simțeam în largul meu, nu puteam să mă exprim, să fac ce simt. Dacă nu faci ce iți place nu e OK pentru nimeni. Daca te obligă cineva să faci ce nu iți place, nu poți să evoluezi. M-am mutat acum doi ani, dar mi-am pregătit plecarea timp de 3 ani. Mi-am luat concediu fără salar 6 luni în primul an, o lună în al doilea, iar in al treilea am plecat definitiv. M-a ajutat mult posibilitatea de a avea acest concediu. În primele 6 luni, era 2021, am pregatit terenul , dar nu am facut-o cum trebuie. Am făcut-o așa cum am știut eu, dar nu a mers, așa ca am apelat la un designer. A fost o idee bună, o recomand tuturor” povestește Dorin.

Când și-a anunțat apropiații, aceștia au avut un șoc. ”Nu credeau, nici părinți, nici prieteni. Părinții nu prea au fost de acord, dar încetul cu încetul au început să ințeleagă că poate e mai bine așa. Îi înțeleg, e greu să renunți la un loc de muncă așa de stabil, dar când vezi lumea altfel, renunți” spune el.


Trăiește intr-o căsuță lângă cea a părinților

Unul din motivele plecării lui Dorin a fost constatarea că în Cluj se mănâncă prost, legumele si carnea din supermarket nu au gustul pe care ar trebui să-l aibă. Mai ales în afara sezonului.

Recunoaște că a avut norocul că avea grădina și nu a trebuit să cumpere teren.

dorin 3.JPG

”Grădina evolueaza de la an la an . Acum pot sa ofer ouă, legume, verdeturi, însă eu nu am masina, cei care doresc trebuie să vină după ele”. 

In grădină nu folosește substanțe chimice, ci doar soluții naturale. De exemplu, dacă vrea să scape de melcii adunați in curte, dă drumul rațelor să se plimbe liber. Are si o seră in care cultivă răsaduri sau plante mai deosebite.

dorin 5.JPG


Locuiește într-o căsuță aflată lângă cea părintească, la care a făcut mici reparații, însă a păstrat stilul minimalist, țărănesc.


Ar vrea să vadă și alții cum e viața în natură

Dorin are planuri de viitor și e bucuros de oaspeți. Vrea să renoveze o clădire dărăpănată ca să poată primi vizitatori care vor să se bucure de toată experiența. ”Să vină să stea câteva zile, să-și culeagă singuri legumele și fructele, să se bucure de animale, chiar să călărească măgarul daca nu sunt prea grei”. 

De curând, a avut în vizită un grup de copii de la Școala din Valea Drăganului, aflați în Săptămâna Verde.

copii.jpg

DIscuția integrală cu Dorin, dar și modul său de viață mult mai lent decât în agitația Clujului le puteți vedea mai jos în materialul realizat de Refugiați la Vatra


Comentarii Facebook