Zi liberă plătită pentru românii care participă la recensământul online


Salariații își pot lua o zi liberă plătită, dacă completează formularul online în prima etapă a recensământului populației. Legea presupune sancțiuni pentru cei care refuză recensământul, dar participarea este încurajată prin acordarea unei zile libere plătite. 

Astfel, în perioada 14 martie – 15 mai, recensământul se va face online, iar cei care optează pentru această variantă pot primi, la cerere, o zi liberă plătită de angajator, aferentă celei în care au răspuns la întrebările online.

Cetățenii care  nu au acces la internet vor primi vizitele recenzorilor acasă, în perioada 16 mai-17 iulie. De asemenea, autoritățile precizează că persoanele care refuză să participe la recensământ vor fi amendate.

România a început să-și numere populația și locuințele de pe 1 februarie 2022. Este primul an în care Institutul Național de Statistică va încerca să obțină aceste date și online.

Etapele de desfășurare a recensământului populației și locuințelor

1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi popularea bazei de date RPL2021

14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare

16 mai – 17 iulie 2022: Colectare a datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (înregistrarea datelor în chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor)

Comentarii Facebook