Wali, cel mai celebru lunetist din lume, a povestit despre recordul lui, o țintă doborâtă de la 3 km distanță


Wali și-a făcut apariția din nou și a vorbit cu presa, fiind implicat activ în războiul din Ucraina. 

Wali a povestit că în prima parte a conflictului a luptat la Kiev. ”Bătălia de la Kiev a fost câștigată. Aceasta este cea mai mare înfrângere rusească din ultimele decenii. Nu mai sunt în Kiev. Suntem deja în poziție pentru a lovi următoarele întăriri rusești. Avem arme grele capabile să încarce vehiculele blindate rusești.

Rușii se tem de ucrainieni. De îndată ce o mahmureală devine serioasă, renunță la mașini și se fug. Apropo, facem glume pe tema asta și spunem că întăririle rusești sunt de fapt o reaprovizionare pentru armata ucraineană”, a mărturisit lunetistul.

Wali a venit voluntar în Ucraina pentru a apăra țara de invazia rusă.

Cel mai bun lunetist din lume a adunat informații care garantează că armata rusă comite ”crime de război”.

El și-a arătat însă optimismul cu privire la viitorul acestui conflict militar dintre Rusia și Ucraina. ”Vom câștiga războiul”, a spus acesta.

Wali a vorbit și despre recordul lui

Am dat un interviu unui ziar din Georgia (o altă țară atacată recent de Rusia). Am fost întrebat dacă pot să trag la 3 km. Pe scurt, în anumite condiții ideale, un lunetist bine echipat și bine antrenat poate doborî o țintă la aproximativ 2 km sau mai mult, poate 3 km, dacă condițiile sunt cu adevărat bune. Dar apoi se rezumă la noroc. Este ca și cum ai spune, poate Tiger Wood să lovească în gaură de la 500 de metri? Poate, dar chiar și pentru Tiger Wood va fi o întâmplare. Este nevoie de un campion mondial pentru a face o asemenea ispravă. Un record de tir la distanță lungă necesită așadar condiții bune, echipament bun, un inamic bine poziționat, pricepere și noroc.

Adevărul este că misiunea unui lunetist este să doboare o țintă, nu să doboare un nou record. Recordul canadian care a fost făcut în Kurdistan a fost probabil posibil pentru că trăgătorul nu a avut de ales decât să tragă de la acea distanță. La acel moment, forțele speciale primiseră ordin să nu se apropie de zona frontului, împotriva Statului Islamic. Deci interpretarea mea este că trăgătorul a fost forțat să rămână în spatele liniilor, ceea ce trebuie să fi fost frustrant. Trăgătorul a detectat în continuare un inamic bine poziționat și a reușit să-l înfrunte. Din moment ce era front, forțele kurde sau irakiene au putut confirma „uciderea”. 

De asemenea, este foarte probabil ca trăgătorul să fi făcut mai multe lovituri de reper. La această distanță, un glonț de lunetist este mai lent decât viteza sunetului. Prin urmare, probabil că inamicul nu a auzit impactul gloanțelor în jurul lui, deoarece ajustările au fost făcute de echipa de lunetişti. Pentru a continua analogia cu golful, ar fi ca și când Tiger Wood ar putea încerca de mai multe ori să facă o gaură într-una, ajustând de fiecare dată loviturile, în funcție de efectul vântului și al terenului.

Prin urmare, lunetistul care a stabilit recordul a compensat, probabil, limitările politice cu priceperea sa și cu mult noroc. Dar sunt sigur că același lunetist ar fi preferat să se poată apropia de țintă, de exemplu la 700 de metri. La aceasta distanță nu s-ar fi realizat niciun record, dar efectul obținut ar fi fost același. Poate chiar și alți luptători inamici ar fi fost doborâți. Sunt sigur că asta ar fi preferat acest lunetist, pentru că acesta ar fi fost cel mai deștept.

Misiunea noastră este să câștigăm războiul. Recordurile sunt pline de satisfacții, dar nu sunt importante. Pacea este tot ce contează”, a mai spus Wali.

Comentarii Facebook