VIDEO - Un turist a reușit să surprindă momentul în care e înghiţit de o avalanşa provocată de prăbuşirea unui gheţar în Kârgâzstan. Cum a supraviețuit


Nouă britanici și un american au fost la un pas  de moarte, după ce o avalanșă i-a prins pe vârful munților Tian Shan , din Kârgâzstan. Momentul de groază a fost surprins chiar de unul dintre turiști. Pe imagini se vede cum avalanșa de gheață se apropie din ce în ce mai tare de baza muntelui, cu un zgomot greu de ignorat. 

Cum a reușit să surprindă moemntul înfricoșător

Shimmin, unul dintre turişti, se îndepărtase de grup pentru a face câteva fotografii împrejurimilor, când, la un momentdat, a auzit zgomotul gheţii spărgându-se în spatele său. În câteva secunde a fost acoperit de valul de zăpadă, dar, în mod miraculos, toată lumea a supravieţuit.

 

Tocmai ce ajunsesem la cel mai înalt punct al călătoriei și m-am despărțit de grup pentru a face fotografii pe marginea unei stânci. În timp ce făceam poze, am auzit zgomotul de gheață trosnind în spatele meu. Aici începe videoclipul. Eram acolo deja de câteva minute, așa că știam că era un loc de adăpost chiar lângă mine. Eram pe marginea unei stânci, așa că nu puteam decât să fug din adăpost. Da, m-am mutat în ultima secundă şi da, ştiu că ar fi fost mai sigur să mă mut imediat la adăpost. Sunt foarte conștient că mi-am asumat un risc mare. M-am simțit în control, dar indiferent, când a început să vină zăpada și s-a întunecat / mai greu de respirat, m-am gândit că aș putea muri”, a declarat turistul care a filmat tot incidentul, potrivit news.sky.com.

În spatele stâncii era ca și cum ai fi în interiorul unui viscol. Odată ce s-a terminat, adrenalina m-a lovit puternic. Eram acoperit cu un strat mic de zăpadă, fără nicio zgârietură. M-am simțit amețit. Știam că restul grupului era mai departe de avalanșă, așa că ar trebui să fie în regulă. Când m-am alăturat din nou, am văzut că toți erau în siguranță, deși unul îşi tăiase genunchiul destul de rău. Un altul căzuse de pe cal şi suferise vânătăi uşoare”, a mai spus acesta.

„Dacă am mai fi mers cinci minute mai departe, am fi cu toții morți”

Întregul grup râdea și plângea, erau fericiţi că sunt în viaţă, inclusiv fata care şi-a tăiat genunchiul. Abia mai târziu ne-am dat seama cât de norocoși am fost. Dacă am fi mers 5 minute mai departe pe drumul nostru, am fi cu toții morți. Dacă te uiți cu atenție în videoclip, poți vedea poteca gri șerpuind prin iarbă. Acela era drumul. Am străbătut poteca, mergând printre bolovani masivi de gheață și stânci care fuseseră aruncate mult mai departe decât am fi putut să alergăm, chiar dacă am fi acționat imediat”, a încheiat Harry Shimmin. 

Oamenii s-au ales cu câteva zgârieturi, aşa că au mers la cel mai apropiat spital pentru îngrijiri medicale, însă se bucură că au scăpat cu viaţă. 


Comentarii Facebook