VIDEO - Doi oameni au murit, după ce două rachete au căzut în Polonia, stat NATO. Varșovia crește nivelul de alertă al armatei


Polonia a anunțat că ridică gradul de alertă militară după ce doi polonezi au murit într-o explozie la granița cu Ucraina în urma atacurilor rusești de marți, 15 noiembrie. În plus, ia în calcul activarea Articolului 4 din tratatul NATO, ce prevede organizarea unei reuniuni de urgență dacă un stat membru consideră că este amenințat. 

Presa poloneză și agenția de presă AP au relatat că două rachete rusești au căzut în localitatea Przewodow, dar nu a existat nicio confirmare oficială. Pentagonul a spus că investighează informațiile, dar că nu poate confirma originea rachetelor, potrivit CNN. Ulterior, s-a confirmat faptul că rachetele căzute în Polonia au fost lansate de forţele ucrainene împotriva unei rachete rusești. 

În legătură cu situația de urgență, prim-ministrul Morawiecki, de comun acord cu președintele Duda, a ordonat convocarea unei reuniuni a Comisiei pentru probleme de securitate națională și apărare. Informațiile care vor fi prezentate în comisie vor fi ulterior, dacă este posibil, făcute publice pe cât posibil. Vă îndemn să nu publicați informații neverificate până acum”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Poloniei, Piotr Muller. 

Două persoane au murit în explozie

Conform sursei citate, două persoane au murit în explozie. Autorităţile civile şi militare poloneze anchetează incidentul, dar un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete americane a declarat că explozia este rezultatul căderii în mod accidental a unei rachete ruse pe teritoriul Poloniei, după ce ucraineni au încercat să se apere.

Ministerul rus al Apărării susține că acuzațiile sunt o „provocare deliberată care vizează escaladarea situației”. SUA și alte puteri internaționale au anunțat că investighează ce s-a întâmplat, aflând ulterior de la trei oficiali americani, că o evaluare preliminară sugerează că racheta care a lovit Polonia a fost lansată de forţele ucrainene împotriva unei rachete ruseşti care se apropia. Rusia a lansat marți după amiază unul dintre cele mai mari atacuri cu rachete împotriva Ucrainei. Capitala Kiev a fost printre orașele afectate, oficialii au anunțat că cel puțin o persoană a murit.

Sursa foto: Nexta/CNN


Comentarii Facebook