Vineri 2 Decembrie

VIDEO - Cântăreț, arestat în Iran, după ce a compus un cântec din mesajele protestatarilor: „Pentru prizonierii politici. Pentru copiii care nu au vise”


Cu câteva zile înainte de arestarea sa din 29 septembrie, muzicianul iranian Shervin Hajipour, 25 de ani, a postat pe Instagram o melodie tulburătoare în care descrie situația actuală din Iran, cauzată de moartea tinerei Mahsa Amini în timp ce se afla în custodia poliției morale, scriu publicațiile Siasat și Blick.

Hajipour a transformat tweet-urile legate de proteste într-o melodie care a strâns, în doar 48 de ore, peste 40 de milioane de vizualizări. „Imnul manifestanților” s-a răspândit și pe alte platforme de socializare. 

În melodia din tweet-uri etichetatee cu #MahsaAmini, artistul vorbește despre dorințele unei societăți tinere, moderne, unde oamenii tânjesc după o „viață normală” în loc de „paradisul impus” de statul polițienesc islamist. 

Pentru rușinea de a nu avea bani”, „Pentru dreptul de a ne săruta pe stradă fără frică”, „Pentru prizonierii politici” sunt doar câteva dintre versurile piesei „Baraye”, care s-ar putea traduce prin „ce mai urmează”. 

După ce videoclipul piesei a fost lansat, poliția religioasă din Iran l-a ridicat și l-a arestat pe tânărul muzician. Autoritățile nu au confirmat informația, deși au spus că vor lua „măsuri împotriva celebrităților care au contribuit la alimentarea revoltelor”, potrivit guvernatorului Teheranului.

Comentarii Facebook