Duminica 28 Aprilie

Un tânăr de 26 de ani a preferat să meargă la închisoare decât să plătească o amendă


Un român în vârstă de 26 de ani a refuzat să achite o amendă penală, chiar conștient fiind că aceasta ar putea duce la trimiterea sa în închisoare. În plus, acesta a absentat de la toate termenele de judecată, a ignorat convocările instanței și chiar mandatul de aducere.

Totul a început în urmă cu aproape patru ani, însă recent, pe 9 februarie, Tribunalul Galați l-a condamnat pe tânărul de 26 de ani la 150 de zile de închisoare pentru că a refuzat să plătească o amendă penală. 

În 2020, bărbatul fusese condamnat la o amendă penală de 3.000 de lei pentru cumpărare și deținere de droguri de risc pentru consum propriu.

Bărbatul nu este încarcerat încă și nu suferă de vreo boală care să îl facă inapt pentru muncă, el nefiind angajat cu forme legale. 

„A fi apt de muncă, dar a nu obține venituri, nu este o cauză de exonerare de la plata amenzii penale, nerealizarea de venituri legale și identificabile de către condamnat reprezentând strict opțiunea sa", punctează instanța de judecată.

Judecătorul care a instrumentat cazul românului a concluzionat că acesta refuză pur și simplu să plătească amenda și l-a trimis la închisoare.

„Inexistența unor venituri proprii, evidențiate oficial, nu duce la concluzia că intimatul are o stare materială precară, astfel încât să se prezume în mod automat existența bunei-credințe a condamnatului în neachitarea amenzii penale. 

Și dacă ar fi reală, starea materială modestă este o simplă alegere a condamnatului, de a nu munci și de a nu realiza venituri sau de a nu declara eventualele câștiguri obținute", conchide instanța, potrivit adevarul.ro.

Comentarii Facebook