Furtuna Karlotta a făcut ravagii în Europa și vine spre România. Vor fi ploi grele și ninsori


Furtuna Karlotta a provocat distrugeri semnificative în Spania, Portugalia și Franța, iar acum se îndreaptă către România. Meteorologii avertizează cu privire la ploi abundente și riscul de inundații. La nivel montan, se prognozează că va ninge intens în următoarele ore, iar vântul puternic va adăuga probleme, risipind zăpada.

Furtuna Karlotta a lovit cu o forță rar întâlnită coasta franceză. Locuitorii din Saint Malo, ignorând pericolele, au ieșit pentru a admira spectacolul oferit de natură.

În urma furiei mării, un restaurant a fost distrus atunci când valurile au aruncat o mașină direct în clădire. În regiunea Bordeaux, mai multe drumuri au fost închise din cauza unui râu care a ieșit din matcă. Vântul puternic, cu viteze de până la 118 kilometri pe oră, a smuls zeci de copaci din rădăcini.

Furtuna Karlotta a afectat, de asemenea, Peninsula Iberică. Regiunile Andaluzia, Galicia și Țara Bascilor au fost printre cele mai afectate, cu 90 de litri de apă pe metrul pătrat și vânt cu viteze de 90 de kilometri pe oră. În doar câteva ore, centrul orașului Sevilla a fost inundat, determinând unii locuitori să iasă din case cu plăci de surf.

Scene similare au fost înregistrate și în Portugalia, unde mai multe orașe au fost inundate. Odată ajunsă în Marea Mediterană, furtuna și-a reîncărcat forțele cu umiditate și se așteaptă să aducă precipitații și în zona țării noastre.

Diana Giurgiu, meteorolog: ”Vorbesc de cantități de precipitații, ne aşteptam în general cam de 55 - 25 l/m și noaptea de marți spre miercuri, prin zonele mai joase din Transilvania și din Moldova vom vedea așa din când în când o lapoviță și o ninsoare, vântul se va intensifica din nou pe parcursul zilei de marți, în zona montană mai ales prin Carpații Meridionali și Orientali cu rafale de 60/80 km/h.

La peste 1500m altitudine va ninge mult şi se va depune un strat consistent de zăpadă. Pentru iubitorii sporturilor de iarnă asta înseamnă că se va putea schia din nou în condiţii bune  Deja ninge abundent la Voineasa, în Vâlcea, în timp ce la Rânca drumarii acţionează cu două şi material antiderapant”. 

Potrivit specialiştilor, vorbim despre cantităţi despre apă de 15 până la 20 de litri pe metrul pătrat şi de intensificări ale vântului până la viteză de 50, poate chiar 60 de kilometri pe oră. Meteorologii spun că la peste 1.700 de metri altitudine, precipitaţiile vor fi mixte. 

Meteorologii anunţă că stratul de zăpadă va rezista pentru că temperaturile vor scădea tot mai mult, după ce ninsorile se vor opri. 

Sursa: observatornews.ro

Comentarii Facebook