Țara care i-a donat Ucrainei propriul sistem de apărare antiaeriană S-300, după un transfer făcut în secret


Regimul de la Kiev a primit un important sistem de apărare antiaeriană, pentru a continua lupta cu ocupanții ruși. Slovacia a donat Ucrainei sistemul său de apărare aeriană S-300 pentru a o ajuta să se apere împotriva agresiunii Rusiei, a declarat vineri premierul Eduard Heger. 

Potrivit presei slovace, sistemul de fabricație rusească a ajuns deja în Ucraina, după un transfer făcut în secret ce a durat două zile. Iniţial, ministerul Apărării a mutat sistemul mai aproape de granița de est și apoi l-a transferat în Ucraina, scrie Antena 3

Conform unor informații pe surse, Slovacia ar fi fost de acord să cedeze sistemul au apărut încă de la mijlocul lui martie. Donația primită de ucraineni este deosebit de importantă în condiţiile în care cele mai insistente solicitări ale Kievului au fost pentru sisteme antiaeriene și avioane de luptă, anunță sursa citată.

Aceasta este o decizie responsabilă prin care Republica Slovacă, ca țară care susține pacea, libertatea și protecția drepturilor omului, oferă asistență sub forma unui sistem pur defensiv Ucrainei și cetățenilor săi nevinovați, și credem că acest sistem va ajuta la salvarea cât mai multor ucraineni nevinovați de la o nouă agresiune a regimului lui Putin", a declarat premierul Eduard Heger, citat de Reuters. 

Sistemul donat ucrainenilor a fost operat începând cu 1990 de Cehoslovacia, fiind moștenit în 1993 de Slovacia. Sistemul este de tipul S-300PMU cu 48 de rachete, dintre care trei au fost trase în timpul unui exercițiu comun cu Bulgaria din anul 2015. Apărarea Republicii Slovace rămâne asigurată și va fi întărită în zilele următoare de un sistem suplimentar de apărare antirachetă din partea aliaților. 

Comentarii Facebook