Soldații ruși de la Cernobîl, duși cu autobuzele la un spital din Belarus după ce ar fi fost expuși radiațiilor


Mai multe autobuze pline cu soldați ruși care ar fi fost expuși radiațiilor din zona centralei nucleare de la Cernobîl ar fi ajuns la un spital din Belarus, conform presei din Ucraina.

Conform Visegrad24, care citează agenția de presă Unian din Ucraina, șapte autobuze cu soldați ruși care ar avea sindromul iradierii acute au ajuns zilele trecute la un spital din Belarus.

Reuters a scris, marți, citând surse din rândul unor lucrători din zonă, că soldații ruși care au capturat zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl au trecut cu blindatele printr-o zonă extrem de toxică numită „Pădurea Roșie”, ridicând nori de praf radioactiv. Soldații ruși nu ar fi folosit nicun tip de echipament anti-radiații, potrivit surselor citate. Un angajat de la Cernobîl susține că inconștiența soldaților a fost o reacție aproape sinucigașă, deoarece praful radioactiv pe care l-au inhalat ar putea provoca boli foarte grave.

Muncitorii care au vorbit cu jurnaliștii Reuters erau de serviciu când tancurile rusești au intrat în Cernobîl pe 24 februarie și au preluat controlul asupra fostei centrale, unde personalul este încă responsabil pentru depozitarea în siguranță a combustibilului nuclear uzat și pentru supravegherea sitului. Ambii au spus că au văzut tancuri rusești și alte vehicule blindate deplasându-se prin Pădurea Roșie, care este partea cea mai contaminată a zonei din jurul Cernobîlului, la aproximativ 100 km nord de Kiev.

Senzorii de radiație „au luat-o razna” la trecerea convoiului prin Pădurea Roșie

Un convoi mare de vehicule militare a condus pe un drum aflat chiar în spatele unității noastre și acest drum trece pe lângă Pădurea Roșie. Convoiul a ridicat o coloană mare de praf. Mulți senzori de radiație au indicat niveluri depășite”, a spus una dintre surse.

După sosirea trupelor ruse, angajații fabricii au lucrat aproape o lună acolo până când li s-a permis să plece acasă săptămâna trecută, când comandanții ruși au permis trimiterea unor înlocuitori pentru o parte din personal.

Un muncitor a precizat că angajații de la centrală le-au spus forțelor ruse că ar trebui să fie precauți cu privire la radiații, dar nu avea idee dacă au acordat atenție acestei informații.


Comentarii Facebook