Analiză New York Times: Putin a calculat greșit. Nu se aștepta la un „răspuns defensiv” atât de ferm din partea ucrainenilor


Opinia generală este că Vladimir Putin şi-a greşit în mod catastrofal calculele. „A crezut că ucrainenii vorbitori de limbă rusă îi vor primi cu braţele deschise pe soldaţii săi. Nu au făcut-o. A crezut că va da jos rapid guvernul lui Volodimir Zelenski. Nu a făcut-o. A crezut că va dezbina NATO. A unit-o”.

Putin a crezut că și-a protejat economia de sancțiuni

A crezut că chinezii îl vor ajuta. Acum ei se eschivează. A crezut că armata sa modernă va face carne tocată din soldaţii ucraineni. Ucrainenii fac carne tocată din ruşi, cel puțin pe unele fronturi”, scrie Bret Stephens într-o opinie publicată în The New York Times.

Calculele greșite făcute de Putin ridică semne de întrebare cu privire la judecata sa strategică și la starea sa mentală. Cine îl sfătuiește? O face cineva? A pierdut contactul cu realitatea? Este bolnav fizic? Mintal? Condoleezza Rice a avertizat: „A pierdut controlul asupra emoțiilor sale. Ceva este greșit." Asediul Rusiei asupra Mariupolului și Harkovului, două orașe vorbitoare de limbă rusă pe care Putin pretinde că le „eliberează” de opresiunea ucraineană, seamănă cu ceea ce au făcut naziștii în Varșovia și cu ceea ce Putin însuși a făcut în Groznîi.

„Putin se manifestă ca un șobolan încolțit”

Mai mulți analiști l-au comparat pe Putin cu un șobolan încolțit, mai periculos acum că nu mai deține controlul asupra evoluției evenimentelor. Vor să-i ofere o salvare din situația dificilă în care singur ar fi intrat. De aici disprețul aproape universal revărsat asupra lui Joe Biden pentru că a spus în Polonia: „Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere”.

Opinia generală este pe deplin plauzibilă. Are avantajul că validează strategia Occidentului de a sprijini Ucraina în mod defensiv. Și tinde spre concluzia că cel mai bun deznodământ ar fi acela în care Putin găsește o cale de a ieși din asta ca să-și salveze fața: încă un teritoriu ucrainean obţinut, un angajament de neutralitate din partea Ucrainei, ridicarea unor sancțiuni, potrivit The New York Times.


Comentarii Facebook