„Simbolurile” rezistenței. De ce își tatuează ucrainenii o pâine pe trup: „Este o parolă națională neoficială”


Artiștii tatuatori din Ucraina nu se plictisesc în ultimele zile, aceștia primesc din ce în ce mai multe cereri de la locuitorii care vor să-și imprime pe trup lupta pentru țara lor. Cele mai căutate modele de tatuaje sunt cocktailurile Molotov, rachetele antitanc dar și un tip de pâine, devenit ”simbol” al identității naționale, deoarece rușii nu reușesc să îi pronunțe numele corect.   

Pe măsură ce oamenii se întorc la Kiev după ce trupele ruse și-au abandonat încercările de a-l ocupa, artiștii tatuatori au observat o cerere din ce în ce mai mare pentru arta care aduce un omagiu acestei primăveri de tragedie și violență și spiritului de rezistență al Ucrainei. 

Am vrut să surprind acest moment”, povestește Marika, o artistă care are acum o rachetă antitanc pe picior și un cocktail Molotov pe braț. De câteva sâmbete, ea s-a alăturat unui grup de artiști tatuatori adunați într-un cartier din Kiev. Aceștia încearcă să strângă fonduri într-un club de noapte prin meseria pe care o iubesc atât de mult.  

Oricine poate veni aici pentru un tatuaj. Prețul este tot ceea ce își pot permite să dea forțelor armate ucrainene. Trebuie doar să arate o chitanță pentru donația lor. 

Nu toate noile modele sunt de inspirație militară. Unii vor să uite războiul, cu tatuaje de pisici, iar alții vor să marcheze momentul fără referire directă la război.  

Am vrut să-mi fac un tatuaj patriotic și am vrut să-mi amintesc această perioadă și emoțiile asociate cu ea, dar nu am vrut nimic agresiv”, a spus Fedor, un manager IT în vârstă de 23 de ani, care și-a tatuat pe braț pâinea palyanytsia, o pâine tradițională consumată des la ocazii speciale.  

Pentru că rușii se chinuie să o pronunțe, ucrainenii glumesc că pâinea este o „parolă” națională neoficială pentru a prinde potențialii spioni ruși. „Oamenii vor întreba ce înseamnă asta și le voi explica. Vreau să evidențiez identitatea noastră ucraineană.” 

Marika spune că unii oameni au cerut simboluri ale orașelor lor. O fată care scăpase recent de Hersonul controlat de ruși și-a dorit o felie de pepene verde pentru care este faimos orașul ei natal. Iar cei din Kiev cer adesea frunza de castan care este un simbol al orașului, scrie The Guardian

Comentarii Facebook