SCANDAL la înmormântarea lui Mihai Șora. Fiul acestuia a adus acuzații grave chiar în timpul slujbei


Slujba de înmormântare a filosofului Mihai Șora, oficiată ieri, 28 februarie, a fost perturbată de fiul acestuia, provenit din prima căsătorie, Tom Șora. Acesta a susținut un discurs atipic și a adus acuzații grave la adresa actualei soții a omului de cultură. 

Tom Șora, stabilit în Germania, a spus că pentru a păstra legătura cu tatăl său, singurul moment în care a putut să-l întâlnească a fost la protestele din Piața Victoriei, acolo unde filosoful a participat. 

Fiul acestuia și-a început discursul elegant, însă, pe parcurs, a escaladat în cuvinte dure: „Doamnelor și domnilor, vă mulțumesc că ați venit. Eu sunt Tom Șora, fiul lui Mihai Șora. Am venit aici pentru comemorarea tatălui meu. Nu am venit singur, am venit cu nepotul lui Mihai Șora, Alexandru, și cu strănepotul lui, Nico. Și am venit și în numele surorii mele Sanda Șora, care nu a putut veni din motive de sănătate. Și nu aș fi ținut această mică prelegere dacă nu m-aș fi simțit obligat. Este spontană, nu am pregătit-o, am improvizat-o acum, dar am de spus niște lucruri care trebuie spuse, chiar dacă în cadrul ăsta au fost aduse numai foarte, foarte, frumoase cuvinte aduse spiriritului elevat al lui Mihai Șora. Eu voi spune alte lucruri. Scurte”, a spus, pentru început, Tom Șora.

Fiul filosofului s-a arătat indignat față de aflarea veștii despre moartea tatălui său de pe Facebook, fără niciun telefon în prealabil de la apropiați, așa cum s-ar considera normal în astfel de momente: „Am aflat de moartea tatalului meu cu totul întâmplător. Și anume, o cunoștință a surorii mele a citit pe Facebook că a murit tatăl meu. Eu locuiesc, cu toții locuim în Germania. Și atunci sora mea mi-a spus sâmbătă seară că a murit tatăl nostru. Deci nu am fost înștințat că a murit. Am aflat întâmplător”, susținea acesta.

Ulterior, acesta și-a îndreptat atenția spre Luiza Șora, soția din prezent a filosofului, care i-ar fi obstrucționat o bună relație cu tatăl său: „Relația familiei noastre cu tatăl nostru a fost sistematic împiedicată în ultimii zece ani. Nu am putut lua legătură cu el, nici telefonic, nici prin email, a fost blocată (legătura). Nu puteam să dau telefon, să vorbesc cu el, eram cenzurați. Am încercat de nenumărate ori în acești zece ani să iau contact cu el, dar nu am putut. Acum trei ani am făcut o chestie specială. Am venit neanunțat când erau demonstrațiile din august, din 2019. Am venit spontan și acolo, practic, în Piață am vorbit cu tatăl meu. Și până la urmă, printr-o minune, am reușit să ne întâlnim de două ori într-un local, nu acasă. Acolo am vorbit și a fost destul de bine că am vorbit și am sperat că relația se va normaliza și că voi putea vorbi din nou normal, adică la telefon, personal, cu tatăl meu, care acum trei ani era lucid, se putea foarte bine vorbi cu el. După vreo două săptămâni, când ce m-am întors în Germania, am dat telefon să văd ce mai face, cum îi merge, imposibil nu am mai putut vorbi cu el”. Cei zece ani de relație deficitară cu tatăl său coincid cu cei zece ani de mariaj a lui Mihai Șora cu Luiza Palanciuc, aceștia căsătorindu-se în 2014. 

Consilierul patriarhal, Mihail Săsăujan, care a oficiat slujba de înmormântare, l-a întrerupt în acel moment pe fiul lui Mihai Șora, amintindu-i de solemnitatea momentului și de bună-cuviința care trebuie să prolifereze în astfel de momente. În acel moment, Tom Șora a conchis: „E adevărat, dar a trebuit să spun acest lucru. Îmi cer scuze, am spus cu respect lucrul ăsta. Aveți dreptate. Dumnezeu să-l odihnească”, sfârșind discursul ofensator. 

Mihai și Mariana Șora au avut doi băieți, Tom și Andrei, și o fată, Sanda. Andrei Șora a murit în urmă cu câteva luni. 

Comentarii Facebook