Miercuri 1 Februarie

S-au încheiat discuțiile de negociere ucraineno-ruse de la Istanbul. Dmitri Peskov: Soarta negocierilor ar putea fi stabilită în scurt timp


Astăzi, 29 martie, a avut loc o nouă întâlnire de negocieri între Rusia și Ucraina în Turcia.

Cele două echipe de negocieri s-au întâlnit la Istanbul pentru a încerca să ajungă la un acord în ceea ce privește încetarea focului și pentru a pune capăt războiului iscat de Rusia în Ucraina. 

Chiar și oligarhul rus, Roman Abramovici a fost prezent la discuții, dar nu a făcut parte din echipele de negociere

Discuțiile au durat în jur de patru ore, oficialitățile nu au precizat dacă discuția va continua și mâine sau întâlnirea de astăzi a atins toate subiectele care ar fi trebuit discutate. 

Ucraina nu se dă bătută și cere în continuare încetarea focului

Ucraina cere garanții de securitate necondiționate, încetarea focului, decizii eficiente privind coridoarele umanitare și respectarea de către toate părțile a regulilor războiului.

Vorbind după întâlnire, delegația ucraineană a spus: „Avem nevoie de multe țări, inclusiv Turcia, ca garanți”. În special, Alexander Chaly, membru al delegației ucrainene la discuțiile cu Federația Rusă de la Istanbul, a spus că opt țări, inclusiv Turcia, pot acționa ca garanți ai securității Ucrainei.

Înainte de discuții, s-a anunțat că partea rusă a abandonat cererile de „denazificare a Ucrainei”, „dezarmare” și „protecție legală a limbii ruse în Ucraina”. Pe partea ucraineană, s-a afirmat că statul nu va face compromisuri cu privire la oameni, teritoriu și suveranitate.

Soarta negocierilor ar putea fi stabilită în scurt timp 

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a spus că soarta negocierilor dintre Federația Rusă și Ucraina ar putea fi stabilită „azi sau mâine”, iar președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, insistă asupra condițiilor Federației Ruse pentru a pune capăt războiului. „În ceea ce privește soarta negocierilor, aceasta este o întrebare cu adevărat interesantă. Azi sau mâine vom înțelege dacă este ceva promițător sau nu”.

La rândul său, Matviyenko a spus că Rusia va fi pregătită să oprească războiul din Ucraina și să stabilească cooperarea atunci când se vor ajunge la acorduri cu Kievul, asupra cărora Moscova insistă. „Poziția noastră este deschisă, nu o schimbăm. Vorbim clar și distinct despre bază, pe ce principii se pot ajunge la acorduri, după care suntem gata să oprim operațiunea militară specială și să stabilim o cooperare ulterioară”, a spus el.

Rusia a decis să reducă activitatea militară din Kiev și Cernigiv 

Ministrul adjunct al Apărării al Rusiei a declarat că Moscova a decis să „reducă în mod fundamental activitatea militară în direcția Kiev și Cernigiv” pentru a „crește încrederea reciprocă pentru viitoarele negocieri și pentru a conveni și semna un acord de pace cu Ucraina”, potrivit Antena3.


Comentarii Facebook