Sambata 31 Iulie

România poluează iar Ungaria: Someșul a transportat în țara vecină 100-120 de recipiente de plastic pe minutSomeşul ieşit din albie transportă deşeuri şi cantităţi mari de materie organică din bazinul hidrografic de pe teritoriul României pe teritoriul Ungariei, astfel încât au fost activate din nou utilajele pentru eliminarea deşeurilor acvatice, de această dată în localitatea Olcsva – a comunicat joi Direcţia Naţională a Apelor din Ungaria (OVF) Agenţiei Ungare de Presă MTI.

În comunicat se precizează că, din cauza vremii ploioase din ultimele zile, au pornit valuri de inundaţii mai mici în bazinul hidrografic extern al Tisei Superioare. Observaţiile la faţa locului au demonstrat că Someşul revărsat transportă din bazinul hidrografic românesc deşeuri şi cantităţi mari de materie organică, ca de exemplu ramuri de copaci.

Someșul transportă 100 de recipiente de plastic pe minut

Pentru a opri poluarea cu deșeuri, Direcţia Regională a Apelor de pe Tisa Superioară a ordonat alerta de remediere a calităţii apei de gradul 3 (cel mai înalt grad), începând de miercuri, ora 14, în zona localităţii Olcsva. Personalul OVF a blocat parţial albia râului cu bărci, iar aluviunile acumulate şi deviate la mal sunt îndepărtate încontinuu din apă, timp de 24 de ore pe zi, apoi selectate pentru reciclare.

Joi dimineaţa, râul aducea deja 100-120 de recipiente de plastic pe minut. Potrivit informaţiilor, Someşul a fost curăţat până acum de aproximativ 12 metri cubi de deşeuri. Comunicatul OVF precizează că sistemul de utilaje dezvoltat în 2019 este folosit deja pentru a şaptea oară. De asemenea, s-a raportat că pe Tisa Superioară se aşteaptă în zilele următoare doar deversări minore, astfel încât nu se preconizează sosirea deşeurilor de pe teritoriul ucrainean.

Intensitatea poluării apei râurilor este monitorizată constant cu ajutorul unui sistem de alarmă dotat cu camere care controlează calitatea apei, precum şi de către supraveghetorii de baraj. Utilajele speciale vor acţiona pe porţiunea afectată atâta timp cât se vor detecta aluviuni amestecate cu recipiente PET pe Someş – a mai informat OVF.


Comentarii Facebook