Primele transporturi de vaccin anti-Covid de la Moderna urmează să vină în România


Secretarul dde stat din cadrul Ministerului Sănătății, Andrei Baciu, a anunțat că urmează să ajungă la noi în șară primele transporturi cu vaccin anti-coronavirus produs de compania Moderna.

Andrei Baciu a anunțat că zilele următoare vor ajunge doze de vaccin produs de Moderna și în România. El a explicat care sunt principalele diferențe între cele două tipuri de vaccin.

Vorbim în primul rând despre asemănări și despre mici deosebiri. La asemănări, ambele vaccinuri sunt vaccinuri sigure care au fost aprobate de Comisia Europeană, sunt vaccinuri care au fost distribuite către toate statele membre și primim exact acealeași vaccinuri și în România. Pe de altă parte există și mici deosebiri tehnice. Indicația pentru un vaccin sau altul o va face mereu medicul, la locul de vaccinare, medicul cunoscând foarte bine detaliile”, a explicat Baciu, conform realitatea.net.

Va rămâne o chestiune medicală din mai multe considerente. În primul rând pentru că există mici variabilități tehnice. Rapelul se face diferit: În 21 de zile pentru vaccinul de la Pfizer, în 28 de zile pentru vaccinuld e la Moderna. Trebuie să te asiguri, și soful face acest lucru automat, să îți blocheze și ziua pentru rapel, astfel încât să fie asigurat stocul de vaccinare și doza pentru toate persoanele care se vaccinează.”, a declarat secretarul de stat.

Este exclus să fie combinate cele două doze. Tocmai acesta este motivul pentru care se face o programare – se blochează două zile diferite pentru rapel. Se blochează și ziua 21 daca se va recomanda vaccinul produs de Pfizer și ziua 28 dacă se recomandă vaccinul produs de Moderna. După administrarea vaccinului se va elimina data necorespunzătoare și va rămâne data aferentă tipului de vaccin și a necesității de rapel”, a mai spus Baciu.


Comentarii Facebook