Premieră la NASA - Prima femeie director din istoria agenției a refuzat să facă jurământul cu mâna pe Biblie. Ce carte și-a ales, în schimb?


Noua directoare a Centrului de Zboruri Spațiale Goddard din cadrul NASA a ales să se abată de la formula tradițională de învestire în funcție.  Makenzie Lystrup să țină mâna pe o carte de știință în momentul depunerii jurământului. 

Makenzie Lystrup a devenit prima femeie din istorie care a obținut titlul de director în cadrul agenției NASA. Femeia a primit funcția de director al Centrului de Zboruri Spațiale Goddard din cadrul NASA, iar aceasta ales să depună jurământul de investitură ținând mâna pe un volum al cărții „Un palid punct albastru" scrisă de cunoscutul om de știință Carl Sagan, făcând astfel abatere de la practica tradițională de a a ține mâna pe Biblie, Coran sau constituția Statelor Unite, scrie The Independent

„Un palid punct albastru: Viziune asupra viitorului omenirii în spatiu" a fost scrisă de astronomul Carl Sagan în 1994, cu puțin timp înainte de moartea acestuia în 1996. Titlul este inspirat de o fotografie emblematică realizată de sonda Voyager 1, în 1990. La insistențele lui Sagan, sonda, care își îndeplinise misiunea principală de a studia planetele Jupier și Saturn, a fost reorientată pentru a face o fotografie cu Pământul de la 6 miliarde de kilometri distanță. Pământul, văzut de la acea distanță pare „un palid punct albastru", expresie care a devenit denumirea cunoscută a fotografiei și mai apoi titlul cărții lui Sagan. 

a pale blue dot.jpg

Pământul văzut de la 6 miliarde de km distanță, văzut ca un „palid punct albastru”. Credits: NASA/JPL-Caltech

Tradiția americană dictează ca funcționarii publici să depună jurământul ținând mâna fie pe texte considerate sacre (Biblia, Coranul), fie pe constituția țării în ceremoniile de preluare a mandatului. Funcționarii nu sunt, însă, obligați prin lege să depună jurămintele cu mâna pe aceste cărți, astfel că Makenzie Lystrup a decis să se abată de la tradiție. 

„Sunt onorată să conduc o echipă atât de uimitoare, diversă și renumită", a declarat noua directoare NASA. 

„Principala mea preocupare va fi să cresc viitoarea generație de inovatori și să asigur pentru echipa noastră resursele și instrumentele necesare pentru a avansa tehnologic și a face noi descoperiri care să îmbunătățească economia spațială și să ne folosească tuturor", a mai precizat Makenzie. 

Centrul de Zboruri Spațiale Goddard este unul dintre cele mai mari departamente ale NASA. Acesta are peste 10.000 de angajați, printre care unii dintre cei mai de seamă oameni de știință, ingineri și specialiști în domeniul zborurilor spațiale. „Makenzie este un lider înnăscut și va aduce la Goddard ambiția unui om de știință pentru descoperiri și experiența unui om care are cunoștințe și industrie", a declarat șeful NASA, Bill Nelson. 

„Sub conducerea ei, angajații de la Goddard vor continua să inspire, să inoveze și să exploreze necunoscutul pentru beneficiul nostru, al tuturor", a mai adăugat adăugat acesta. Înainte de a se angaja la NASA, Makenzie Lystrup a mai activat ca și vicepreședinte și manager general la compania Ball Aerospace, recunoscută pentru numeroase contribuții la mai multe misiuni spațiale, cea mai notabilă fiind lansarea telescopului spațial James Webb.

FOTO: NASA/Keegan Barber

Comentarii Facebook