Luni 15 August

Polonia, acuzată de crearea unui registru al femeilor însărcinate, pentru ca poliția să le urmărească să nu facă avort


Noi informații îngrijorătoare ies la iveală în Polonia, țara din UE care a început să încalce treptat dreptul femeilor de a alege dacă vor sau nu să păstreze o sarcină. Guvernul din Polonia, unde este în vigoare o interdicție aproape totală a avortului, se confruntă cu acuzații de creare a unui „registru al gravidelor” pe măsură ce țara extinde cantitatea de date medicale înregistrate digital despre pacienți.

Apărătorii drepturilor femeilor și politicienii din opoziție se tem că femeile se confruntă cu o supraveghere fără precedent, având în vedere opiniile conservatoare ale unui partid de guvernământ care a înăsprit deja ceea ce era una dintre cele mai restrictive legi europene privind avortul. Aceștia se tem că noile date ar putea fi folosite de poliție și de procurori împotriva femeilor ale căror sarcini se încheie, chiar și în cazul unui avort spontan, sau că femeile ar putea fi urmărite de stat dacă comandă pastile de avort sau călătoresc în străinătate pentru un avort, scrie alephnews.ro

Un registru de sarcină într-o țară cu o interdicție aproape completă a avortului este terifiant”, a declarat Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, un deputat de stânga.

Problema a atras atenția în această săptămână după ce ministrul Sănătății, Adam Niedzielski, a semnat vinerea trecută o ordonanță care extinde cantitatea de informații care trebuie salvate într-o bază de date centrală despre pacienți, inclusiv informații despre alergii, grupa sanguină și sarcini, notează sursa citată. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Wojciech Andrusiewicz, a încercat să risipească îngrijorările, spunând că doar profesioniștii din domeniul medical vor avea acces la date și că modificările sunt făcute la recomandarea Uniunii Europene.

Comentarii Facebook