O substanță chimică periculoasă ar fi ajuns în apele Mării Azov după bombardarea uzinei Azovstal. Poate ajunge și în Marea Neagră


Bombardamentele rusești fără încetare asupra combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol riscă să provoace o scurgere gravă de hidrogen sulfurat în Mare Azov, o substanță extrem de poluantă. Semnalul de alarmă a fost tras joi de Consiliul municipal ucrainean al orașului într-un comunicat, relatează Agerpres

Flora și fauna din Marea Azov, pusă în pericol de scurgerile de la combinatul siderurgic Azovstal 

Scurgerea acestei substanţe de la oţelăria Azovstal, pe care rușii ar plănui să o arunce în aer, ameninţă cu extincţia florei şi faunei din Marea Azov, avertizează Consiliul municipal din Mariupol pe contul său Telegram. „Bombardarea Azovstal ar fi putut avaria o structură tehnică care conţinea zeci de mii de tone de soluţie concentrată de hidrogen sulfurat”, subliniază administraţia ucraineană din Mariupol.

O scurgere a acestui lichid ar putea ucide complet flora şi fauna din Marea Azov. În plus, aceste substanţe periculoase pot ajunge în Marea Neagră şi în Marea Mediterană”, avertizează în acelaşi timp Consiliul municipal, citat de Interfax-Ukraina.

La rândul său, primarul ucrainean al Mariupolului, Vadim Boicenko, a subliniat necesitatea trimiterii imediate a unei echipe de experţi internaţionali la combinatul siderurgic Azovstal, căreia să-i fie asigurat acces la instalaţiile oţelăriei pentru a examina la faţa locului situaţia şi a preveni un dezastru ecologic cu consecinţe la nivel global.

azovstal 1.jpg

Portul strategic Mariupol, bombardat intens de la începutul războiului din Ucraina

Mariupol, port strategic la Marea Azov, a fost supus unor bombardamente intense chiar din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie şi a fost practic în totalitate distrus, în timp ce puţini cetăţeni care au mai rămas aici se confruntă cu o gravă criză umanitară din cauza lipsei de apa potabilă şi produse alimentare.

Instalaţiile combinatului Azovstal, situate la periferia oraşului, au fost ultima redută ucraineană cucerită de ruşi, care au reuşit să preia controlul asupra acestei zone cu doar două zile în urmă, după ieşirea din oţelărie a majorităţii combatanţilor ucraineni, care se baricadaseră aici şi opuneau rezistenţă.


Comentarii Facebook