O erupție solară spectaculoasă ar putea „lovi” Pământul, declanșând aurore și furtuni geomagnetice


Soarele pare să se treacă printr-o perioadă deosebit de activă a ciclului său de activitate. A început în 2019 și este de așteptat să atingă apogeul în 2025. Erupția solară din weekend ar putea da o „lovitură spectaculoasă” Pământului. Experții au avertizat că există șansa ca acesta să declanșeze furtuni geomagnetice minore și aurore.

Erupțiile solare și ejecțiile de masă coronală (coronal mass ejection - CME) sunt explozii puternice de energie, care pot direcționa explozii periculoase către Pământ. Luna trecută a avut loc cea mai puternică erupție din acest ciclu solar, dar nu a cauzat daune Pământului. Nici cea mai recentă nu se așteaptă să afecteze sateliții și rețeaua electrică, chiar dacă va lovi, scrie Antena 3.

Totuși, oamenii de știință sunt îngrijorați de faptul că această creștere a activității soarelui ar putea duce la o vreme solară potențial periculoasă, care ar putea deteriora rețelele electrice, poate distruge sateliții și poate dăuna astronauților și echipamentelor spațiale de pe Stația Spațială Internațională.

Experții de la SpaceWeather.com au spus că cel mai recent CME a soarelui a erupt sâmbătă, 7 mai. Ei au adăugat că analiștii de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) au considerat că ”ar putea da o lovitură spectaculoasă câmpului magnetic al Pământului” astăzi, 10 mai, scrie Daily Mail.

În schimb, specialiștii de la SpaceWeather.com au transmis că „aceasta este o prognoză de încredere scăzută. Furtunile geomagnetice minore sunt posibile dacă/când sosește CME.”

O furtună minoră poate deruta animalele migratoare, care se bazează pe câmpul magnetic al Pământului pentru un sentiment de direcție. Erupțiile solare, sau proeminențe, sunt structuri mari de linii de câmp magnetic, încurcate, care mențin concentrații dense de plasmă solară suspendate deasupra suprafeței soarelui, uneori luând forma unor bucle arcuite.

Comentarii Facebook