Mită de 100.000 de euro pentru vaccinare la chiuvetă, în România


Peste 1000 de persoane au plătit bani pentru vaccinarea la chiuvetă, plătind circa 100.000 euro mită, în județul Dolj.

Polițiștii anticorupție Dolj au prins, luni, în flagrant, un medic, un ambulanțier și un intermediar, chiar după ce au primit bani pentru ca medicul să elibereze un certificat de vaccinare anti-COVID fără vaccinare efectivă.

Luni au fost făcute mai multe percheziții, unde ”au fost identificate sume considerabile de bani în lei și valută, un număr important de bonuri valorice/tichete de masă în valoare de 100 lei pentru persoanele care s-au vaccinat cu schema completă, precum și adeverințe de vaccinare anti-Covid, precum și alte înscrisuri care interesează cauza”.

Clienții plăteau între 100 și 250 euro pentru un certificat de vaccinare cu un vaccin în doză unică, fără vaccinare reală.

Activitatea infracțională a fost documentată pentru perioada august 2021 – prezent, stabilindu-se că, în acest interval de timp, numeroase persoane au beneficiat de certificate de vaccinare fictivă. În fapt, doritorii erau racolați de intermediari, care le preluau documentele de identitate și le trimiteau către ambulanțier.

Acesta le direcționa către medicul de familie care efectua implementarea în baza de date și elibera adeverința de vaccinare. Din suma de bani oferită cu titlu de mită în schimbul acestui serviciu, primul intermediar își oprea o mică parte, iar restul era împărțit de către ambulanțier și medic.

De altfel, în cursul zilei de ieri, înainte de activitatea de flagrant, în numai o oră, medicul a implementat în baza de date un număr mare de persoane beneficiare care nu efectuaseră în mod efectiv niciun vaccin anti-Covid”, mai spus anchetatorii.

S-au emis circa 1000 de certificate și s-a achitat suma de 100.000 de euro.

Comentarii Facebook