Ministerul Apărării a sunat mobilizarea în şase judeţe din România. Firmele trebuie să asigure prezenţa rezerviştilor


Ministerul Apărării Naționale a anunțat oficial organizarea exercițiilor de mobilizare în șase județe din România în cursul anului 2024.

Potrivit comunicatului MApN, exercițiile au ca obiectiv suplimentarea cu resurse umane și materiale a unităților, realizarea coeziunii acționale între militarii activi și rezerviști, precum și instruirea specifică pentru fiecare armă. Aceste manevre reprezintă o componentă esențială a eforturilor continue de verificare a pregătirii populației, economiei și teritoriului în vederea apărării.

Anunțul oficial al județelor implicate în aceste exerciții va fi făcut ulterior, iar detaliile privind perioadele și locurile de desfășurare vor fi comunicate în mod transparent de către structurile de informare publică ale MApN.

Ministerul Apărării Naţionale va continua să desfăşoare şi în 2024 verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare prin exerciţii de mobilizare, care vor fi organizate în şase judeţe. Perioadele şi locurile de desfăşurare ale acestor exerciţii, precum şi oportunităţile de documentare pentru mass-media vor fi anunţate în timp util de către structurile de informare publică ale MApN”, a transmis Ministerul Apărării Naționale.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a subliniat că angajatorii au obligația de a asigura prezența rezerviștilor care sunt și salariați ai companiilor, oferindu-le concediu suplimentar plătit de maximum cinci zile, pe baza unei adeverințe eliberate de centrul militar. Documentele pentru convocarea rezerviștilor la exerciții vor fi transmise prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.

Exercițiile de mobilizare sunt o practică anuală, în conformitate cu legislația existentă privind regimul stării de mobilizare și pregătirea populației pentru apărare. MApN subliniază că aceste activități sunt parte a planului de verificare a stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare pe parcursul întregului an 2024, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Ministerul informează că centrele militare vor continua să actualizeze datele personale ale rezerviștilor din evidență, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Comentarii Facebook