Legea se schimbă! Noi reguli pentru proprietarii de locuinţe, ce trebuie să ştie moştenitorii sau cumpărătorii


Legea nr. 115/2023 a adus modificări importante pentru proprietarii de locuinţe, pe lângă scumpirea poliţei de asigurare obligatorie intrată deja în vigoare. Aceasta modifică legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, a intrat în vigoare la data de 11 noiembrie.

Astfel, începând cu această dată, orice fel de modificare în cartea funciară, fie că este vorba de un act de moştenire sau de vânzare-cumpărare, este condiționată de asigurarea obligatorie a locuinței respective. Concret, preţul poliței de asigurare a fost majorat de la 20 de euro (100 de lei) la 130 de lei, urmând ca de acum înainte toate prețurile să fie exprimate doar în lei, nu și în euro.

„Pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în cartea funciară, proprietarul acesteia este obligat să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinței. Înregistrarea sau modificarea înregistrării locuinței în cartea funciară este condiționată de existența unui contract de asigurare obligatorie a locuinței în vigoare la data solicitării”, se arată în lege.

Asigurații care, după data intrării în vigoare a prezentei legi, procedează la modificarea locuințelor fără autorizație de construire, emisă în condițiile legii, sau cu nerespectarea autorizației respective, afectând structura de rezistență a locuințelor și favorizând expunerea la unul dintre riscurile asigurate obligatoriu, nu sunt despăgubiți pentru partea de pagubă care a fost produsă sau favorizată ca urmare a lucrărilor efectuate.

PAID este îndreptățit să recupereze de la cei vinovați valoarea despăgubirilor achitate pentru acele pagube care au fost favorizate de lucrări de construcție neautorizate sau pentru care nu s-au obținut autorizațiile necesare sau nu s-au respectat normativele în construcții, conform legii aplicabile, scrie Adevărul

Comentarii Facebook