Încă un bărbat de culoare omorât de polițiștii din Statele Unite. Protestele iau amploare în Minneapolis


Un tânăr de culoare a fost împuşcat mortal de poliţie duminică în zona metropolitană a oraşului Minneapolis după ce a fost oprit pentru o încălcare a traficului rutier, informează luni agenţia Reuters.

Daunte Wright a fost oprit de polițiști pentru că avea odorizante de mașină la oglindă

Incidentul, survenit la circa 15 kilometri de locul unde a fost omorât George Floyd în mai anul trecut, în timpul unei arestări brutale, a fost urmat de proteste violente duminică seara.

O mulţime furioasă formată din câteva sute de oameni s-a adunat în faţa Departamentului de poliţie din Brooklyn Center, iar forţele de ordine au tras cu gloanţe de cauciuc şi gaz iritant asupra manifestanţilor.

Tânărul împuşcat mortal de poliţie a fost identificat de rude şi de guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, ca fiind Daunte Wright, în vârstă de 20 de ani.

Guvernatorul a asigurat într-o declaraţie că urmăreşte evoluţia tulburărilor din Brooklyn Center, „în timp ce statul nostru deplânge pierderea încă unei vieţi a unui bărbat de culoare, luată de forţele de ordine”.

Incidentul s-a produs în condiţiile în care oraşul Minneapolis a fost în ultimele zile scena a noi proteste împotriva brutalităţii poliţiei, în paralel cu procesul fostului poliţist alb Derek Chauvin, acuzat de uciderea lui George Floyd.

Tânărul avea un mandat de arestare pe numele său și ar fi încercat să fugă

Mama lui Daunte Wright a relatat presei că fiul său a sunat-o duminică după-amiaza pentru a-i spune că a fost oprit de poliţie din cauză că avea agăţate odorizante la oglindă, ceea ce este ilegal în Minnesota. „Am auzit o încăierare şi pe poliţişti spunând ‘Daunte, nu fugi'”, şi-a amintit Katie Wright. Apelul s-a încheiat, iar când mama şi-a sunat din nou fiul a răspuns prietena lui, care i-a spus că este mort, pe scaunul şoferului.

Poliţia din Brooklyn Center a precizat într-un comunicat în care nu dă nume că duminică după-amiaza un bărbat a fost oprit pentru încălcarea regulilor de circulaţie şi poliţiştii au constatat că pe numele lui există un mandat de arestare. Când au încercat să-l reţină, bărbatul a urcat înapoi în maşină şi a fost împuşcat de unul dintre agenţi, după care a mai condus pe o distanţă de câteva blocuri şi a intrat în coliziune cu un alt vehicul, murind la faţa locului, se arată în comunicatul poliţiei.

Biroul de cercetări penale din Minnesota a afirmat că anchetează cele întâmplate, în timp ce filiala din stat a organizaţiei ACLU (American Civil Liberties Union, Uniunea americană pentru libertăţi civile) a cerut lansarea unei anchete independente şi publicarea imediată a tuturor înregistrărilor video ale incidentului. Ofiţerii implicaţi aveau camere asupra lor.

ACLU s-a declarat „profund îngrijorată că poliţiştii par să fi folosit odorizantele agăţate la oglindă ca pretext pentru a opri maşina, ceea ce poliţia face mult prea frecvent, vizând persoane de culoare”.

În cursul unui control legat de plăcuţele de înmatriculare necorespunzătoare, o agentă „şi-a scos arma în locul Taser-ului”, un pistol cu electroşoc, considerat a fi mai puţin letal decât o armă de foc, a declarat şeful poliţiei locale, Tim Gannon, vorbind despre o moarte „accidentală”.

Agenta ar fi încurcat Taser-ul cu arma

Pentru a-şi susţine afirmaţiile, el a prezentat înregistrarea tragediei de către camera pietonală a poliţiei.

În imaginile respective, agenţii sunt văzuţi cum îl scot pe tânăr din maşina sa şi îi pun cătuşe. El opune însă rezistenţă şi se aşează din nou în maşină. Poliţista poate fi auzită strigând „Taser, Taser” pentru a semnala că va trage. În schimb, se aude un foc de armă.

Luni seara, autorităţile judiciare din statul Minnesota au transmis într-un comunicat identitatea poliţistei implicate. Kimberly Potter, angajată a poliţiei din Brooklyn Center de 26 de ani, a fost suspendată din punct de vedere administrativ, a precizat documentul.

Această tragedie a reaprins furia la Minneapolis, care a cunoscut mai multe nopţi de revolte după moartea lui George Floyd la 25 mai, sub genunchiul poliţistului alb Derek Chauvin.


Comentarii Facebook